Delfzijl – In de maanden oktober tot en met december 2019 vindt in de bibliotheek van Delfzijl een multimediaproject plaats onder de noemer ‘In veilige Haven’. Thema van het project is de wijze waarop migranten en vluchtelingen een nieuw en veilig bestaan hebben weten op te bouwen in Delfzijl.
Doel van het project is om zowel autochtone Nederlanders als migranten te inspireren. Dat doen wij door het vertellen van migratie-verhalen. De weg is soms lang en moeilijk en het is niet eenvoudig om een nieuw bestaan in een vreemde omgeving op te bouwen. Verhalen van toen en nu vertellen over betrokken Nederlanders en migranten die zelf initiatieven namen om hun plek te vinden in de Nederlandse samenleving. Door het vertellen van deze verhalen willen wij mensen aansporen om niet met de armen over elkaar te gaan zitten en belangstelling te hebben voor elkaar. Voor zowel Nederlanders als migranten geldt dat zelf stappen zetten loont.
De directe aanleiding voor dit project is de documentaire met dezelfde titel van filmmaker Ewald Wels over de opvang van Chileense vluchtelingen in de jaren zeventig in Delfzijl. In het kader van de expositie is deze film een gedetailleerd verhaal uit een vluchtelingenleven. In die tijd werden de politieke vluchtelingen met open armen ontvangen. Hoe anders kan de situatie nu soms zijn. Ook deze verhalen worden in het project verteld. De lijn van toen naar nu wordt getrokken. Kunstenaar Patrick Hoving maakt een kunstinstallatie met actuele verhalen van migranten die wonen in de gemeente Delfzijl.
Het multimediale project bestaat uit vier grote onderdelen:
• Een kunstinstallatie met diverse migrantenverhalen van nu. De installatie bestaat uit foto’s en verhalen in geluid, op diverse plaatsen in de bibliotheek.
• De film ‘In Veilige haven’ met een uitgebreid persoonlijk verhaal uit de jaren zeventig.
• Achtergrondinformatie aan de wanden d.m.v. tekst en foto‘s. Bijvoorbeeld oude krantenartikelen en affiches.
• Drie bijeenkomsten met betrokkenen en geïnteresseerden.
Het project begint met een aftrap op 4 oktober. Hoofdpersoon uit de documentaire Rafael Railaf (86) komt aanrijden bij de bibliotheek op zijn fiets met aanhanger. Net zoals hij jaren geleden rondreed door Delfzijl om spullen op te halen of te bezorgen. De fiets wordt naar binnengereden en gaat deel uitmaken van de expositie. Ewald en Patrick rijden achter hem met een grote bus. Hieruit worden eerste attributen naar binnen gedragen voor de kunstinstallatie. Er zijn genodigden, hapjes en drankjes en muziek. Langzaam gaat de komende weken de bibliotheek gevuld worden met meer elementen, net zoals de Nederlandse samenleving langzaam is veranderd. Première van de film en opening van de expositie is op 9 november.
Het concept van het project is van de hand van Ewald Wels. Uitvoering is samen met de jonge kunstenaar Patrick Hoving, net afgestudeerd aan Academie Minerva in Groningen.
Bij het project zijn verder betrokken de Bibliotheek van Delfzijl en de Stichting Emmaus Eemsmond. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen en diverse bedrijven uit de gemeente Delfzijl.
Onderdelen
• Aftrap van de expositie vrijdag 4 oktober 16.00 uur met wethouder Joostens en Rafael Railaf en met bijzondere muziek en lekkere hapjes en drankjes van Mothers United.
• Bijeenkomst 1 Woensdag 23 oktober 20.00 uur ronde tafel gesprek met migrantenvrouwen. Met publiek en een er wordt een podcast gemaakt.
• Première en Opening zaterdag 9 november 14.00 uur Première film in de Molenberg en opening expositie in de bibliotheek met bijzondere muziek en lekkere hapjes en drankjes van Mothers United.
• Bijeenkomst 2 vrijdag 29 november 20.00 uur Poëzieworkshop met dichter en deelnemers van de poëziegroep van de bibliotheek en met andere geïnteresseerden.
• Bijeenkomst 3 woensdag 18 december 15.00 uur jongeren en internet. Thema: ver weg maar toch dichtbij door nieuwe media.