Muizen en ratten komen door kou weer vaker naar binnen

Nederland – De winter staat voor de deur. De kou brengt helaas niet alleen sneeuwpret met zich mee. Ratten en muizen gaan in deze tijd van het jaar op zoek naar een warm plekje. En dat is slecht nieuws voor alle huishoudens in Nederland. “Rond deze tijd zien we het aantal meldingen van ratten en muizen flink toenemen”, zegt Peter Traas, ongediertebestrijder bij Beestjes Kwijt. “Deze knaagdieren zijn er natuurlijk het hele jaar door, maar vooral als het buiten kouder wordt, kruipen ze naar binnen.”

In de spouwmuur of op zolder
Om maar direct een breed verspreid misverstand de wereld uit te helpen: overlast van ratten of muizen staat in principe los van slechte hygiëne, zegt Traas. “Met andere woorden, iedereen kan last krijgen van ratten of muizen. Deze beestjes zijn simpelweg altijd op zoek naar eten en onderdak. Muizen hebben een goed ontwikkeld reukorgaan. Ze eten eigenlijk alles, maar hun voorkeur gaat uit naar vetrijk voedsel.”

“Is dat bij jou aanwezig? Dan ruiken ze dat van ver en komen ze een kijkje nemen”, legt hij uit. “Lukt het de beestjes om bij jou binnen te komen, dan hebben ze ook direct een plekje om te overwinteren. Ze nestelen zich in je spouwmuur of bouwen een nestje op zolder. Lekker warm en droog.”

Dierenvoedsel dé oorzaak van muizenoverlast
Oorzaak nummer één van de aanwezigheid van muizen en ratten is dierenvoedsel. “Kippenvoer in het bijzonder”, aldus Traas. “Heb je kippen thuis? Geef ze dan altijd ‘s morgen te eten, nooit ‘s avonds. Als het donker wordt gaan ze namelijk op stok en ligt het voer voor het oprapen. Gegarandeerd dat dit ‘s nachts wordt opgegeten door muizen en ratten.”

Ook hangen veel mensen elke winter vetbollen in de tuin. “Dat is inderdaad goed voor de vogeltjes”, zegt Traas. “Maar ook ratten en muizen smullen hiervan. Het is natuurlijk prima om vogels een handje te helpen, maar hang het voedsel dan wel op grote hoogte, zodat muizen er niet makkelijk bij komen. Doe je dat niet, dan nodig je het ongedierte eigenlijk gewoon uit om bij jou in de tuin te komen buurten. Maar ook het voer voor huisdieren trekt knaagdieren aan. Bewaar hondenbrokken en kattenvoer dan ook altijd in plastic, afgesloten bakken. Want echt, muizen en ratten ruiken het van ver en komen hiervoor via het kleinste gaatje je huis binnen.”

Houd ratten en muizen deze winter buiten
Muizen en ratten komen via allerlei manieren je huis binnen. Dat kan via een klein gaatje in je rioleringsbuis, maar ze glippen ook via ventilatieroosters in je spouwmuur, of kruipen langs de buitenmuur onder de dakpannen zo je zolder op. “Wil je ongedierte zo veel mogelijk buiten de deur houden? Loop dan eens kritisch rond je huis”, vervolgt Traas. “Stop bijenbekjes in je ventilatieroosters, dicht gaten en kieren en plaats bijvoorbeeld dakgoot egels in je goten. Bewaar daarnaast vuilniszakken niet open en bloot naast je huis, maar gooi ze direct in de kliko.”

Muizen in huis, herken de signalen
Muizen in huis herken je in eerste instantie aan de muizenkeutels. Ze poepen waar ze lopen. Maar er zijn veel meer signalen die de aanwezigheid van deze beestjes verraadt. “Muizen in huis maken altijd geluiden. Als het stil is in huis en je goed luistert, hoor je ze gewoon lopen en knagen. Ze knabbelen op alles wat los en vast zit. Dit is vervelend, maar ook gevaarlijk. Muizen zijn tenslotte dragers van ziektekiemen en besmetten zo je eten. Ook bijten muizen en ratten elektriciteitskabels kapot. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan, met brand tot gevolg.” 

Verder laten ratten en muizen altijd een spoor achter. Denk hierbij aan buiksmeer en poot- of staart afdrukken, maar ook een geurspoor. Hangt er plots een penetrante urinegeur op zolder? Dan kan dat duiden op de aanwezigheid van ratten of muizen. “Houd je ogen en oren daarom altijd goed open en check regelmatig op lastig te bereiken plekken.”

Back to top button