Monument voor omgekomen vissers in Termunterzijl onthuld

Termunterzijl – Vrijdagmiddag werd in Termunterzijl een visserijmonument onthuld ter nagedachtenis aan vissers die uitvoeren maar niet terugkeerden.

Met de onthulling van het monument  komt een wens van het dorp uit. Termunterzijl is nauw verbonden met de visserij. Het dorp was in de vorige eeuw de thuishaven van een grote vissersvloot. Iedere inwoner had destijds wel een relatie met het vissersbedrijf, als visser, als scheepsbevoorrader, of als thuispeller van garnalen. De visserij verdween en de ligplaatsen van de kotters werden overgenomen door de pleziervaart. In die tijd ontstond de wens om omgekomen vissers in de vorm van een monument te gedenken. De Stichting Visserijmuseum Termunterzijl ging daarmee aan slag. Het monument werd ontworpen door kunstenaar Hans Nipshagen uit Borgsweer en werd onder grote belangstelling onthuld door Burgemeester Gerard Beukema.

Op het monument staan veertien namen. Niet alleen van Nederlandse  opvarenden, maar ook vier Duitse bemanningsleden van de reddingboot Adolf Bermpohl worden genoemd. Hun schip verging op 23 februari 1967 met aan boord de zojuist geredde driekoppige bemanning van kotter TM1. Deze was boven Helgoland vergaan in de zwaarste storm die ooit op de Noordzee is gemeten. Er werd windkracht 15 bereikt. Alle zeven personen aan boord kwamen om.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”685″]

Back to top button