Molens Het Groninger Landschap krijgen duurzame LED verlichting

Spijk – Het Groninger Landschap voorziet het exterieur van haar molens van een minimale ledverlichting om zo de nachtelijke lichtvervuiling tegen te gaan. Deze aanpassingen sluiten tevens aan bij ons uitgangspunt zo veel mogelijk gebruik te maken van duurzame materialen en energiezuinige verlichting. Ook het interieur van alle molens wordt voorzien van duurzame en energiezuinige ledlampen.

Molens subtiel uitgelicht
Dit jaar zullen alle 15 molens uitgelicht zijn door twee mobiele lichtpunten van maximaal 50 Watt. In deze nieuwe situatie is er geen strooilicht meer; de lichtbundel is alleen op de molenromp gericht. Elke molen heeft 4 contactpunten en 2 mobiele armaturen. Zo kan gevarieerd worden welke zijde van de molen uitgelicht wordt. Ook zijn de effecten van de lichtkleur meegenomen: er is gekozen voor een warm witte kleur, zo vriendelijk en subtiel mogelijk. Daarnaast zijn er met de vrijwillige molenaars afspraken gemaakt over de duur van het uitlichten.

Terugdringen nachtelijke verlichting
Terugdringen van de nachtelijke verlichting is nodig, want veel dieren zijn afhankelijk van de nacht en hebben duisternis nodig om te kunnen leven. Het Groninger Landschap draagt graag bij door de verlichting van haar monumenten aan te passen. Dit betekent: daar verlichten waar het nodig is en onnodige verlichting voorkomen.

In 2018 worden volgende molens voorzien van duurzame binnen- en buitenverlichting:
* Fram in Woltersum
* Molen Ceres in Spijk
* Bovenrijge in Ten Boer
* De Zwaluw in Zuurdijk
* De Hoop in Middelstum
* De Leeuw in Zeerijp
* De Stormvogel in Loppersum
* Zeldenrust in Westerwijtwerd

In 2017 zijn de volgende molens al voorzien van duurzame binnen- en buitenverlichting:
* De Lelie in Eenrum
* De Onderneming in Vierhuizen
* Germania in Thesinge
* Widde Meuln in Ten Boer
* De Vier Winden in Pieterburen
* Nieberter Molen in Niebert
* Hollands Welvaart in Mensingeweer

Back to top button