fbpx
zondag 05 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Mogelijk grote temperatuurverschillen later deze week

Nederland – Donderdag en vrijdag is kans op flinke temperatuurverschillen binnen Nederland. Daarbij kan regen vallen, maar ook (natte) sneeuw. De reden hiervoor is dat de grens tussen zachte lucht en koude lucht in de buurt van Nederland komt te liggen en misschien wel twee dagen lang precies boven ons land. Ook komende nacht is landinwaarts weer kans op (natte) sneeuw.

Tot donderdag is het licht winters kwakkelweer. Vanochtend kan het in het noorden en noordoosten glad zijn door bevriezing van natte wegdelen. Door de avondklok was er vannacht weinig verkeer, waardoor strooizout minder goed wordt verspreid over de weg en gestrooide wegen toch lokaal nog glad kunnen zijn.

Komende nacht landinwaarts (natte) sneeuw
Ook vanavond en komende nacht is kans op gladheid. Een neerslaggebied trekt over het land. In de kustprovincies valt voornamelijk regen, maar in het binnenland valt aanvankelijke (natte) sneeuw. Vooral in de oostelijke helft van het land kan het hierdoor tijdelijk glad worden.

Woensdag is in de ochtend nog kans op wat regen of natte sneeuw. In de middag is het overwegend droog met soms wat zon. Het wordt 4-8 graden.

Onzekerheid grens van zachte en koude lucht
In de avond en nacht naar donderdag nadert een regengebied vanuit het zuidwesten. Dit regengebied is de voorste begrenzing van zachte oceaanlucht. Nederland bevindt zich dan nog in de koude lucht en op de meeste plaatsen komt het tot lichte vorst.

Donderdag trekt deze grens over het land en er is een goede kans dat de grens boven ons land tot stilstand komt. In het noorden blijft het kwik steken bij 2-4 graden en kan eventuele neerslag winters zijn. In het meest waarschijnlijke scenario valt in het midden en zuiden flink wat regen en wordt het 5-7 graden.

Ook vrijdag blijft deze grens nog geruime tijd boven het land ligt. Ook dan zijn grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid mogelijk. In het noorden valt winterse neerslag en waait een matige oostenwind. De temperatuur ligt tussen 2 en 4 graden. In het midden en zeker in het zuiden waait een stevige westenwind en valt veel regen. De temperatuur is met 7-8 graden ook duidelijk hoger. In de loop van de dag draait de wind overal naar het noorden en breidt de koudere lucht zich over het land uit. 

Veel neerslag, meeste wel regen
Op donderdag en vrijdag samen valt verspreid over het land 10-20 mm neerslag. Het grootste deel valt waarschijnlijk als regen en van het deel dat als sneeuw valt zal een groot deel niet blijven liggen. Toch kan het vooral in het noorden lokaal wit worden.

Licht winters weekend
Later op vrijdag en op zaterdag wint zeer waarschijnlijk uiteindelijk de koude lucht. De wind wordt dan noordelijk. Hierdoor wordt het niet heel koud, want dit brengt lucht vanaf de Noordzee. Wel is kans op winterse buien en gladheid in de nacht en ochtend. De maxima liggen komend weekend waarschijnlijk tussen 2 en 5 graden en in de nachten komt het op grote schaal tot lichte vorst.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,327VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer