Minister Kajsa Ollongren tijdens bezoek aan Opwierde-Zuid: ‘geld uit Den Haag voor proef met aardgasvrije wijken’

Appingedam – Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren heeft maandagmiddag een bezoek gebracht aan de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam. Mevrouw Ollongren is ontvangen door locoburgemeester Annalies Usmany van Appingedam en burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Delfzijl.

Ook waren vertegenwoordigers van provincie Groningen, Woongroep Marenland en Nationaal Coördinator Groningen aanwezig. De minister ging aan de Secretaris Holscherlaan in gesprek me bewoners van wisselwoningen.  Ook bewoners van de zogeheten vliesgevelwoning gingen in gesprek met Ollongren. Zij gaven bij haar aan dat de kwaliteit van de woningen beter kan door onder andere door te verduurzamen.

‘Indrukwekkend beeld’
Kajsa Ollongren: “Door vandaag in Opwierde-Zuid te zijn en te spreken met de gemeenten Appingedam, Delfzijl, maatschappelijke partners en inwoners, heb ik een goede indruk gekregen van de problematiek in de regio Noord Oost Groningen. De totale opgave is groot, vooral nu de versterking daarbij is gekomen.”

Het is me duidelijk geworden dat dit proces alleen samen doorlopen kan worden. Wij vanuit het kabinet kunnen randvoorwaarden creëren met extra financiën, met faciliteiten voor energietransitie en vooral door flexibel om te gaan met de regelgeving. Ik neem een indrukwekkend beeld mee terug naar Den Haag.”

Annalies Usmany: “Wij hebben minister Ollongren de wijk Opwierde-Zuid laten zien, omdat een aantal ontwikkelingen met betrekking tot de vliesgevelwoningen en de ‘nul op de meter’ woningen niet langer wenselijk zijn.”

Aardgasvrije wijken in vier gemeenten
Minister Ollongren heeft aangegeven dat ze met vier gemeenten (Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Groningen) in gesprek is over zogenoemde proeftuinen. Dat zijn wijken waar de woningen aardbevingsbestendig en tegelijk aardgasvrij worden gemaakt. Het kabinet maakt dit voorjaar bekend welk bedrag hiervoor beschikbaar is. De minister hoopt rond de zomer hiervoor het definitieve startschot te kunnen geven. De genoemde gemeenten zijn enthousiast over dit initiatief.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”1472″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button