17.3 C
Delfzijl
24 juni 2021 16:21

MijnEnergievoordeel en Geodienst (RUG) verbinden expertise in aanpak energiearmoede

spot_img

Groningen – MijnEnergievoordeel en het expertisecentrum Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen gaan samenwerken in de aanpak van energiearmoede. MijnEnergievoordeel heeft een aanpak voor sociaal energiebeleid ontwikkeld die huishoudens helpt met energie besparen in huis. Geodienst is gespecialiseerd in data-analyse en visualisatie. Het expertisecentrum heeft voor MijnEnergievoordeel een interactieve energiearmoedekaart ontwikkeld die het energieverbruik (gas en elektriciteit) per postcodegebied toont op basis van inkomensgegevens. Met de kaart wordt in één oogopslag duidelijk waar energiearmoede is.

Energiearmoede
In Nederland hebben 750.000 huishoudens te weinig geld om hun energierekening te betalen. Door de belastingverhoging op energie en de maatregelen van de energietransitie wordt dat aantal alleen maar groter. Zo ontstaat een groeiende duurzaamheidskloof tussen huishoudens die wel en niet mee kunnen komen. Huishoudens die 10 procent of meer van hun inkomen besteden aan energie, leven in energiearmoede. In sommige gevallen besteden huishoudens tot wel 25 procent van het inkomen aan energie. Dat betreft vooral huishoudens met een laag inkomen.

Het hebben van geografisch inzicht in energiearmoede is relevant omdat er een forse transitieopgave voor ons ligt. Dat past ook in het Actieplan Noord-Nederland dat gemeenten aanzet tot actie om deze groeiende groep huishoudens zo goed mogelijk mee te krijgen in de energietransitie. Geodienst en MijnEnergievoordeel bieden expertise die hen daarbij helpt.

Aan de slag
De interactieve energiearmoedekaart die door Geodienst is ontwikkeld is een eerste versie. Geodienst en MijnEnergievoordeel zijn van mening dat de kaart kan worden doorontwikkeld op basis van gegevens die gemeenten kunnen aanleveren. Energiearmoede kan daarmee op buurtniveau gedetailleerd in kaart worden gebracht.

De energiearmoedekaart is een belangrijk instrument dat inzicht geeft in de problematiek en gemeenten helpt bij het identificeren van energiearmoede. MijnEnergievoordeel heeft in een pilot samen met partners waardevolle ervaring opgedaan en wil gemeenten, woningcorporaties en andere betrokken partijen de komende periode helpen bij deze sociale energieopgave.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
DierDier
TuinTuin
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen

Populaire berichten