Mijlpaal: Ruim 150 corporatiewoningen versterkt en energieneutraal gemaakt

Appingedam – Vandaag woensdag 27 juli worden aan de Jonkerslaan in Appingedam opnieuw een aantal corporatiewoningen opgeleverd die bouwkundig versterkt en energieneutraal zijn gemaakt. De woningen zijn eigendom van woongroep Marenland. Met deze oplevering wordt een mijlpaal bereikt: er zijn dan sinds december vorig jaar ruim 150 huurwoningen in opdracht van Centrum Veilig Wonen versterkt en ingericht volgens het ‘nul op de meter’ concept in Kantens, Loppersum, Farmsum, Appingedam, Middelstum, Uithuizen, Delfzijl, Spijk, Bierum, Woldendorp en Holwierde.

Directeur Bouwkundig Versterken Jan Emmo Hut van Centrum Veilig Wonen kijkt met een goed gevoel terug op de pilot, waaraan acht corporaties en zeven bouwbedrijven meedoen. ‘We hebben ontzettend veel geleerd met en van elkaar. Belangrijk is dat we de totale verbouwingstijd per woning hebben kunnen terugdringen van zes naar gemiddeld drie weken. Bij de Jonkerslaan is er vier weken over gedaan; dat was vanwege de sanering van asbest. Hij kijkt ook al naar de toekomst: afgelopen week is aan de aannemers gevraagd om een aanbieding te doen voor het vervolg van 375 woningen. ‘Deze woningen worden ook versterkt en verduurzaamd en ze liggen allemaal in het kerngebied.’ Het gaat om corporatiewoningen in Appingedam: 157 woningen, Middelstum: 71 en Loppersum: 62 woningen. De overige woningen staan in: Garrelsweer (19), ’t Zandt (20), Ten Post (31), Wirdum (6) en Zandeweer (9).

 

Er is nog geen duidelijkheid over de versterking van plm. 1100 woningen. ‘Alle woningen uit de pilot die buiten de dreigingscontour liggen gaan we inspecteren en engineren om te bepalen welke maatregelen noodzakelijk zijn’, aldus Jan Emmo Hut. Centrum Veilig Wonen werkt bij dit project samen met de corporaties Wierden en Borgen, Acantus, Woongroep Marenland, Stichting Woningbouw Slochteren/Lefier, Woonstichting Groninger Huis, Stichting Uithuizer Woningbouw, De Delthe en Woonzorg Nederland.Back to top button