Middeleeuwse schatten pronken op Fraeylemaborg tijdens Nationale Archeologie Dagen

Slochteren – Een prachtige vondst uit het verleden schittert binnenkort op Landgoed Fraeylemaborg. Een gouden ring uit de middeleeuwen, versierd met een kostbare amethist, zal op zaterdag 17 en zondag 18 juni 2023 te bewonderen zijn op de borg, als onderdeel van de Nationale Archeologie Dagen.

Deze bijzondere ring werd oorspronkelijk ontdekt in 2005 op Landgoed Fraeylemaborg en heeft sindsdien de harten van vele geschiedenisliefhebbers veroverd. Maar deze schat is niet de enige die er te bewonderen valt. In de zomer van 2022 vond Martijn Moed, in samenwerking met Joyce Schlijper van Metaaldetectie Akkervondsten, nog twee middeleeuwse ringen in Slochteren. Deze ringen zullen tevens voor het eerst tentoongesteld worden tijdens het evenement.

Martijn Moed, mede-oprichter van Metaaldetectie Akkervondsten, deelde zijn opwinding over de ontdekkingen: “Toen ik de eerste gouden ring vond, was ik werkelijk verbaasd. Pas toen ik thuiskwam na een dag zoeken, drong het tot me door dat ik mogelijk een zeer oude gouden ring had gevonden. Na onderzoek bleek inderdaad dat de ring dateert uit de periode tussen 1200 en 1400. Enkele maanden later vond ik de tweede gouden ring, compleet anders van stijl, maar eveneens een droomvondst voor een gepassioneerde metaaldetectorliefhebber.”

Op zondag 18 juni 2023 kunnen bezoekers ook deelnemen aan een begeleide wandeling rondom de borg. De gids zal fascinerende verhalen vertellen over andere opmerkelijke archeologische vondsten op de Fraeylemaborg. De wandeling begint om 14.00 uur bij het Koetshuis. Voor kinderen is er gedurende de hele middag een leuke speurtocht rondom de borg. Gewapend met een kaart gaan ze op zoek naar “de zeven verloren ringen van de Fraeylemaborg”. Reserveren is niet nodig, en toegang is mogelijk tegen de normale entreeprijs.

Back to top button