Meteorologische zomer begint warm

Nederland – Aanstaande zaterdag begint de meteorologische zomer. Er zijn dan veel wolkenvelden en een enkel buitje is daarbij niet uitgesloten. Later blijft het droog en kan op meer plaatsen de zon doorbreken. Het wordt 18-24 graden en daarmee is het iets zachter dan normaal. Zondag wordt het echt zomers met veel zon en op veel plaatsen 25-27 graden. In het zuidoosten kan het 28 graden worden. Na het weekend blijft het vrij zonnig met 19-24 graden.

Zaterdag zijn er wolkenvelden met in het midden en noorden kans op een enkel licht buitje. In het zuiden is het droog en later neemt in het hele land de kans op neerslag af. Geleidelijk breekt de zon door en met 20-23 graden wordt het op veel plaatsen een warme dag. In het zuidoosten kan het lokaal 24 graden worden. In het Waddengebied wordt het 18-19 graden. Daarbij staat een matige zuidwestenwind.

Zomerse zondag
Zondag kunnen we zomers weer verwachten. Het is vrij zonnig en het blijft droog. Het wordt flink warm met 25 tot lokaal 27 graden en in het zuidoosten wordt het mogelijk nog iets warmer. Op de Wadden en aan de westkust is het 21-24 graden.

Voor volgende week is de weersverwachting behoorlijk onzeker. Mogelijk houdt het vrij zonnige weer nog enkele dagen aan, maar de temperatuur gaat wel omlaag. Met 19 tot 24 graden blijft het warmer dan normaal. Gemiddeld is het begin juni 17-21 graden.

Astronomisch of meteorologisch?
De astronomische zomer hangt af van de stand van de zon en begint dit jaar op 21 juni om 17:54 uur. De meteorologische zomer is elk jaar van 1 juni tot 1 september en start in de nacht van vrijdag naar zaterdag om 0:00 uur.

Back to top button