Meteorenzwerm Leoniden deels te zien door opklaringen

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Nederland – Vrijdag op zaterdag vindt de piek van de meteorenzwerm Leoniden plaats, maar het zal erg van de locatie afhangen of er ook vallende sterren te zien zijn. Het oosten heeft de grootste kans op opklaringen, maar daar is lokaal ook weer mist mogelijk.

In de nacht van vrijdag 17 november op zaterdag 18 november zijn er wel 20 tot 30 meteoren per uur te zien. Zeker op een plek met weinig lichtvervuiling is de kans op het zien van een vallende ster dan aanwezig, maar dan wel bij de juiste weersomstandigheden.

Beste kansen voor het oosten
De weersverwachting laat een mix van wolken en opklaringen zien voor de pieknacht. De meeste opklaringen zijn weggelegd voor het oosten van het land, terwijl in de loop van de avond de bewolking in het westen al dikker wordt. Daar zal men dus vooral aan het eind van de avond en begin van de nacht naar de hemel moeten kijken.

In het oosten is daarentegen in de loop van de nacht ook kans op mist, waardoor daar regionaal het zicht op een heldere hemel ook minder wordt. Ga daar dus ook in de avond of vroeg in de nacht op pad om vallende sterren te spotten.

Voor wie de deur uitgaat is een dikke jas aan te raden, want de temperatuur gaat flink onderuit. In het westen wordt het een graad of 3, terwijl de temperatuur in het oosten rond het vriespunt ligt. De wind is daarbij wel zwak van kracht.

Later ook nog kansen
Voor degenen die de mogelijkheid niet hebben om in de nacht van vrijdag op zaterdag naar buiten te gaan, zijn de omliggende nachten ook kansrijk om vallende sterren te zien. Door de combinatie van verschillende meteorenzwermen zijn er dan ook nog tientallen vallende sterren per uur te zien. Toch blijft het weerbeeld wel wisselvallig, waardoor van de spaarzame opklaringen gebruik zal moeten worden gemaakt om naar de hemel te turen.

Bron
Weeronline
Back to top button