Meteorenzwerm geminiden woensdag waarschijnlijk goed te zien

Nederland – Aanstaande woensdag bereikt meteorenzwerm Geminiden zijn maximum. Zowel in de vroege ochtend als in de avond zijn meer dan 30 vallende sterren per uur zichtbaar. De verwachting is dat ze redelijk tot goed te zien zullen zijn, want naast wolkenvelden zijn er ook brede opklaringen. Wel is het koud als er gekeken wordt met temperaturen beneden het vriespunt.

De meteoren van de Geminiden zijn snel, gelig van kleur en hebben vaak korte sporen. Het beste moment om de Geminiden waar te nemen is woensdagavond 14 december rond 22:30 uur. Dat is ongeveer 11 uur na het maximum en dat is niet ideaal voor een zwerm als deze met een korte piek.

Er zijn 25 tot 36 meteoren per uur te zien en tezamen met andere zwermen en sporadische meteoren komt het aantal meteoren uit op maximaal 42 per uur. Zoek een donkere plek op, want de maan is voor 65% verlicht en kan storen.

Lees ook: Wat zijn vallende sterren?

Beste weer in het oosten en noorden
Het weerbeeld laat woensdagavond een mix zien van wolken en opklaringen. In het westen is een enkele winterse bui mogelijk. Elders is het droog en vooral in het noorden en oosten van het land is de kans op opklaringen het grootst.

Om de Geminiden te spotten moet je naar het oosten kijken op een hoogte van ongeveer 42 graden. Om je een beeld te geven, 90 graden is recht boven je, dus nu kijk je schuin omhoog. Kleed je wel goed aan als je naar buiten gaat, want de temperatuur ligt rond 22:30 uur tussen 0 graden aan zee en lokaal -5 in het oosten.

Lees ook onze kijktips voor het zien van vallende sterren

Ook woensdagochtend kansen
Ook woensdagochtend zijn de Geminiden zichtbaar bij heldere omstandigheden. Er vallen dan ongeveer 31 per uur, maar in tegenstelling tot woensdagavond moet je nu naar het westen tot zuidwesten kijken en ook nog wat hoger. De hoogte waarop de vallende sterren dan te zien zullen zijn is 62 graden. Ook nu is het koud met temperaturen onder nul.

Overigens zijn de Geminiden de hele week wel zichtbaar als je naar boven kijkt, maar het zijn er een stuk minder dan op woensdag. 

Bron
Weeronline
Back to top button