fbpx
12.8 C
Delfzijl
zaterdag 11 juli 2020
Home Algemeen De Menkemaborg: Open Monumentendagen en Kaarslichtavond

De Menkemaborg: Open Monumentendagen en Kaarslichtavond

Uithuizen – Op 9 en 10 september is het Open Monumentendag. De Menkemaborg doet voor het eerst op beide dagen mee. De monumentale borg en historische tuinen zijn voor een gereduceerd tarief te bezoeken.

In het kader van de Grunneger week zijn er op zondagmorgen optredens door volksdansgroepen op het voorplein van de borg. Op vrijdagavond 15 september is er weer een speciale Kaarslichtavond. De kaarsen worden aangestoken en de ‘bewoners zijn even terug’ voor een onvergetelijke avond. Reserveren is noodzakelijk.

De Menkemaborg is dit jaar 90 jaar museum! Het kent een lange bouwgeschiedenis en verschillende bewoners. De familie Alberda van Menkema heeft het landgoed van 1682 tot 1902 in bezit gehad. De laatste grote verbouw is omstreeks 1705 uitgevoerd en daarvan is nog steeds de barokke indeling in het huis en in de tuin te zien. Ook de gebeeldhouwde eikenhouten schouwen en het imposante staatsieledikant zijn uit de vroege 18de eeuw. Een belangrijk deel van de tuin is een reconstructie volgens de originele tuintekening uit 1705. Naast deze lusthof is er de zonnewijzertuin, de fruithof met perenberceau en de formele keukentuin. De doolhof is uit de museumtijd en aangelegd volgens het tuinplan van de Fa. H. Copijn & Zn uit 1923.

Door de manier van inrichten lijkt het ‘alsof de bewoners even weg zijn’, maar op vrijdagavond 15 september zijn ze terug. Een deel van de tuin en de verschillende kamers zijn sfeervol verlicht met echt kaarslicht. Het is slechts een avond in drie jaar, dus reserveer tijdig om deze bijzondere belevenis mee te maken. Reserveren kan via info@menkemaborg.nl of 0595 431970. Er zijn drie instaptijden vanaf 20.30 uur, 21.15 uur en 22.00 uur en voor meer informatie zie www.menkemaborg.nl.

De Menkemaborg is open in september van dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. Van oktober tot en met december open van dinsdag tot en met zondag van tien tot vier uur.

Advertenties