Menkemaborg in Uithuizen in de finale van het meest romantische kasteel van Nederland

Uithuizen – Op 29 mei 2023 wordt bekend gemaakt welk kasteel door het publiek is gekozen tot het Meest Romantische Kasteel van Nederland. De prijs wordt uitgereikt door Stichting Dag van het Kasteel in samenwerking met de VriendenLoterij.

Meer dan 15.000 mensen brachten hun stem uit op hun favoriete kasteel. Deze drie kastelen hebben de meeste stemmen ontvangen en staan dus in de top 3: Menkemaborg in Uithuizen, Heerlijkheid Mariënwaerdt in Gelderland en Markiezenhof in Noord-Brabant. Welk kasteel de hoofdprijs van €15.000 heeft gewonnen, wordt bekend gemaakt om 14.30 uur tijdens Dag van het Kasteel op Tweede Pinksterdag. 

De Uitreiking 
De uitreiking vindt tegelijkertijd plaats op elk van de drie kastelen om 14.30 uur op Tweede Pinkersterdag, 29 mei 2023. De drie juryleden Frank Louhenapessy, Mildred Nijhove en Indra Simons splitsen zich op en zullen op elk van de kastelen om klokslag 14.30 uur een cheque uitreiken. De winnaar ontvangt €15.000, maar de andere kastelen zullen niet met lege handen achter blijven. De tweede prijs is €2.500 en de derde prijs €1.000. De geldbedragen – ter beschikking gesteld door de VriendenLoterij – mogen naar eigen inzicht van de kastelen worden besteed aan renovatie, restauratie of publieksactiviteiten. Het publiek is van harte welkom om de feestelijke prijsuitreiking bij te wonen. 

Publieksprijs
Op de Markiezenhof in Bergen op Zoom wordt tevens de publieksprijs uitgereikt aan één van de mensen die heeft gestemd. Er is voor deze locatie gekozen omdat de publiekswinnaar op de Markiezenhof heeft gestemd. De winnaar is op de hoogte gesteld en zal de prijs op het kasteel in ontvangst nemen. De winnaar van de Publieksprijs ontvangt een overnachting in één van de torenkamers van kasteel Huis Bergh, inclusief diner voor twee personen. 

Dag van het Kasteel
De publieksprijs wordt uitgereikt tijdens Dag van het Kasteel: het enige jaarlijkse publieksevenement voor landgoederen, kastelen, vestingwerken, ruïnes, staten, stinsen en paleizen in heel Nederland. Het thema van dit jaar is Upstairs / Downstairs. Veel kastelen organiseren speciale activiteiten zoals rondleidingen en kinderactiviteiten rondom dit thema. Een aantal deelnemende kastelen is normaliter niet geopend voor publiek. Voor de Dag van het Kasteel maken ze een uitzondering. De Dag van het Kasteel is dus het ideale moment om kastelen in eigen land nog beter te leren kennen. Toegangskaarten zijn te koop op locatie. Sommige activiteiten en kastelen zijn gratis te bezoeken. Voor een overzicht van alle deelnemende kastelen en activiteiten: zie www.dagvanhetkasteel.nl.

De Publieksprijs voor het Meest romantische kasteel
De VriendenLoterij en Dag van het Kasteel hebben de handen ineengeslagen om samen te werken aan de zichtbaarheid en waardering van kastelen. Dit is de eerste keer dat de publieksprijs wordt uitgereikt. Het publiek had een maand de tijd om te kiezen op hun persoonlijke favoriet. De jury heeft toegezien op een eerlijk verloop van de stemming. Dit jaar is het thema ‘het meest romantische kasteel’, volgend jaar is er een nieuw thema. Zo krijgen alle kastelen de kans om te winnen in een categorie die goed aansluit bij het karakter van het kasteel. Alle verkiesbare locaties vallen onder de definitie kasteel.

Back to top button