fbpx
zaterdag 27 november 2021
11.3 C
Delfzijl

Meeste Nederlanders willen geen gemorrel aan hypotheekrenteaftrek

Nederland – Er is weinig steun bij kiezers om de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen. Ruim 50% zegt geen snellere afbouw te willen, zo’n 28% is daar wel voor. Onder huizenbezitters is de steun voor snellere afbouw van de renteaftrek lager dan 20%. Dit blijkt uit de resultaten van deelnemers aan het Woonkieskompas, waarvan de resultaten representatief zijn gemaakt voor de Nederlandse bevolking.

Handhaving van de renteaftrek is het populairst onder aanhangers van de VVD (66%), 50PLUS (63%), PVV (60%), SGP (58%) en CDA (55%). De grootste voorstanders van versnelde afbouw zijn te vinden in de achterban van Groen Links (48%), Partij voor de Dieren (47%) PvdA (39%), SP (36%), Forum voor Democratie (34%) en D66 (33%).

Klimaatmaatregelen
Het Woonkieskompas geeft ook andere interessante inzichten over de opvattingen van Nederlandse kiezers. Bijna de helft is voor strengere klimaatwetgeving, zelfs als dit economische groei in de weg staat. Ongeveer een derde is tegen. Die steun geldt voor alle leeftijdsgroepen. De jongste leeftijdscategorie 18-24 jaar (55%) en de 65-plussers (52%) scoren het hoogst. Tegelijkertijd moet de overheid zorgen dat de maandelijkse woonlasten niet stijgen bij het aardgasvrij maken van woningen, vindt 72% van de bevolking. De kiezers van 50PLUS (92%), SGP (91%), SP (88%) en Forum voor Democratie (86%) spannen hier de kroon. Voor het plaatsen van meer windmolens op land is in Zeeland (12%) en Friesland (28%) maar weinig draagvlak. Landelijk is dit 35%

Woningmarkt
In het Woonkieskompas staan ook stellingen over de woningmarkt. Zoals dat ter bevordering van de doorstroming ouderen financieel geholpen moeten worden om kleiner te gaan wonen. Ruim twee derde is het hier (helemaal) mee eens. In de leeftijdscategorieën 55-plus is ruim 73% voorstander, maar ook in de categorie 18-24 jaar is hiervoor steun (68%).

Over woonkieskompas.nl
Het WoonKieskompas laat zien hoe politieke partijen denken over wonen en leefbaarheid. De stemhulp die Vereniging Eigen Huis samen met Kieskompas heeft ontwikkeld en waaraan ook de Woonbond en Aedes hebben bijgedragen, laat zien wat er in de partijprogramma’s staat over betaalbare koop- en een huurwoningen, over verduurzaming en over de leefomgeving. Het WoonKieskompas is tot en met 10 maart al ruim 85.000 keer bezocht. Om de resultaten generaliseerbaar te maken voor stemgerechtigde inwoners van Nederland, heeft Kieskompas een weging op de resultaten uitgevoerd. Ruim 4.100 Nederlanders deelden, na het zien van hun positie in het politieke landschap, alle benodigde achtergrondgegevens voor deze weging

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,329VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer