Medewerkers van de Menkemaborg stellen tentoonstelling samen met wat volgens hun de topstukken van het museum zijn

Uithuizen – De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar een beeld gegeven wordt van het leven en wonen in de achttiende eeuw. Het lijkt of leden van de familie Alberda van Menkema ieder moment binnen kunnen komen lopen.

Elk jaar wordt een ander thema gekozen, waarmee een andere kijk op het interieur of de voorwerpen erin wordt gegeven. De huidige directeur-conservator, Ida Stamhuis, heeft ruim 25 thema’s uitgelicht over de afgelopen 23 jaar. Zij neemt afscheid per 1 augustus en heeft de medewerkers gevraagd welke favorieten zij hebben en waarom. Dat is gedaan en levert een verrassende en leuke variatie aan voorwerpen en schilderijen op, waar de directeur-conservator een korte toelichting bij heeft gegeven. Het is voor bezoekers ook leuk om een eigen favoriet of favorieten te kiezen.

Portretten van kinderen worden door een paar medewerkers gekozen. Worden er alleen maar meisjes geportretteerd of lijkt dat maar zo? Een hoofd in de wolken, wie moet dat voorstellen? Het zijn vaak ook de vragen van bezoekers.

Verrassingen zijn er ook, want sommige favorieten waren verborgen in een kast, zoals ‘Het tekenboek van J.A. Lewe’ gedateerd 1795. Een map met diverse losse tekeningen, sommige duidelijk als een oefening en sommige prachtig uitgewerkt. We weten wie J.A. Lewe was, namelijk Johanna Agnes Lewe van Nijenstein (1783-1848). Zij huwt in 1800 met Jan Ernst Polman Gruys. Hun portretten zijn ook in de borg aanwezig. Haar dochter Josina Petronella Polman Gruys huwt in 1828 met Unico Allard Alberda van Menkemaborg; hun oudste zoon Gerhard is de laatste bewoner van de Menkemaborg. Ook haar broer Edzard Willem Lewe van Nijenstein schilderde. Van hem hangen twee landschappen in de voorkamer. Ook van hem is een portret aanwezig in de borg.

De (junior)audiotour kan weer gevolgd worden met de eigen telefoon. In de borg is een QR-code beschikbaar om deze leuke ronde door de borg met het echtpaar Alberda-Bentinck of hun kinderen te volgen.

De Menkemaborg is open tot en met september op dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. Van oktober tot en met 31 december open van dinsdag tot en met zondag van tien tot vier uur. Voor een bezoek in de borg moet nog online gereserveerd worden, zolang de 1,5 m. een verplichting blijft. Voor de tuin hoeft niet gereserveerd te worden, maar is wel een route aangegeven.

Back to top button