Mannen die brand stichtten bij monumentale boerderij Delfzijl hoeven de cel niet in

Delfzijl – De drie mannen uit Delfzijl en Appingedam die brand stichtten in Delfzijl, waardoor een monumentale boerderij in vlammen opging, hoeven niet een celstraf van drie jaar uit te zitten, zoals eerder door het Openbaar Ministerie werd geëist.

Hun rol is kleiner, vindt de rechter en legde een 33-jarige man uit Delfzijl een voorwaardelijke celstraf van een jaar op en een taakstraf van 240 uur. De 21-jarige mededader uit Appingedam kreeg naast dezelfde voorwaardelijke staf een taakstraf van 180 uur opgelegd. De rechter legde de jongste, een 19-jarige Delfzijlster half jaar voorwaardelijke jeugddetentie en 80 uur werkstraf op.

De mannen gooiden vuurwerk in een bouwcontainer, die op het terrein van de boerderij stond. De brand sloeg over op de boerderij. De rechter vond niet dat de drie de intentie hadden de boerderij in brand te steken, maar door deze actie vatte de boerderij wel vlam. De karakteristieke boerderij aan de Ossenweg ging die nacht van 20 augustus 2019 in vlammen op. Het riet vatte vlam. Het vuur greep om zich heen en kwam via de staldeuren naar binnen.

Op dat moment sliepen drie mensen en hun huisdieren in het pand. De bewoners werden door buren gewekt toen het voorhuis al in lichterlaaie stond. Ze brachten zichzelf en hun dieren in veiligheid. De drie mannen kwamen in beeld doordat de vader van de 33-jarige man bij de politie vertelde te weten wie achter de brand zat. Dat had zijn zoon hem verteld. Er zou door de twee andere mannen vuurwerk in de container zijn gegooid. Zijn zoon zou slechts toeschouwer zijn geweest.

Al snel kwamen de twee andere mannen uit Delfzijl en Appingedam in beeld. De mannen gaven toe dat zij samen het plan hadden gemaakt. De oudste stond op afstand toe te kijken. Later keken de drie op internet hoe het verder met die brand was afgelopen. De rechter hield rekening met de jeugdige leeftijd van de twee jongsten. En dat zij niet eerder voor dergelijke feiten waren veroordeeld.

De jongste kampt bovendien met een verstandelijke beperking waarmee rekening gehouden moet worden. De oudste van de drie had gezien zijn leeftijd wijzer moeten zijn. Hij keek toe, maar greep niet in. Daar tilt de rechter zwaar aan en legde de man daarom de zwaarste straf op. De 33-jarige moet zich ook laten behandelen.

De mannen moeten samen 4500 euro schadevergoeding aan de eigenaren betalen.

(ADP)

Back to top button