Officier van justitie eist twee jaar jeugddetentie tegen 21-jarige man uit Appingedam wegens doodslag op zijn vader

Groningen (ADP) – Voor doodslag op zijn 46-jarige vader is tegen een 21-jarige man uit Appingedam twee jaar jeugddetentie geëist. De officier van justitie vraagt de rechter rekening te houden met het ontwikkelingsniveau van deze verdachte en daarom niet het volwassen strafrecht toe te passen. Volgens deskundigen is de verdachte nog niet echt volwassen en kan de daad hem in verminderde mate worden aangerekend. Jongeren tussen de 16 en 23 jaar kunnen in dit geval worden berecht via het zogeheten adolescentenstrafrecht.

Te harde muziek
Het incident gebeurde op 20 juni van dit jaar in de woning van het gezin aan de Placiusstraat. Er was al jarenlang veel spanning binnen dat gezin. De vader dronk te veel alcohol. De zoon gebruikte vanwege deze spanningen wiet en ook wel eens cocaïne. Beiden waren die avond onder invloed toen er ruzie ontstond over te harde muziek, dat door de vader in de tuin werd gedraaid. De zoon pakte een geluidsbox weg en zette die in de bijkeuken.

In elkaar gezakt
Beide mannen vochten in de bijkeuken. De vader viel om door een duw van zijn zoon. De jongen rende naar boven om een mes te pakken. Ondertussen probeerde de echtgenote haar man in de gang tot rust te manen. De 21-jarige verdachte kwam met een mes in de hand naar beneden en werd door zijn vader op de trap geduwd. De vader liet los doordat hij in zijn borst werd gestoken. De jongen rende de woning uit, zijn vader zakte achter hem in elkaar.

Kans schoon
De officier van justitie gaat uit van doodslag, dus zonder voorbedachte raad. Het moment waarop de zoon, met een mes, naar beneden rende zag hij zijn moeder zijn vader vasthouden. De jongen zag zijn kans schoon om via de voordeur te vluchten. Maar dit mislukte toch. Door zich te wapenen met een mes, vindt de aanklager niet dat hier sprake is geweest van noodweer. 

Hartstikke dood
De advocaat van de verdachte vroeg de rechter de 21-jarige niet te bestraffen, omdat die handelde door te grote psychische druk. De jongen is opgegroeid in een gezin waar huislijk geweld een rol speelde. De jongen belandde die avond in een extreme stresssituatie en dacht dat hij hartstikke dood werd geslagen door zijn eigen vader, zei de raadsman. De jongen handelde uit nood, aldus de jurist.

De advocaat wees de rechters erop dat bij deze verdachte posttraumatische stressstoornis (PTSS) is geconstateerd. ‘Dit verklaart ook zijn wijze van reageren’, zei de raadsman. De advocaat pleitte voor vrijspraak of hem niet te veroordelen voor de daad. 

 De rechtbank doet 18 januari uitspraak.

Back to top button