Maansverduistering waarschijnlijk moeilijk zichtbaar

Nederland – Komende nacht en maandagochtend vindt een totale maansverduistering plaats. Het evenement begint om 4:28 uur en duurt tot 7:56 uur. De zon komt echter rond 5:45 uur op en de maan is dan zelfs alweer net onder. Hierdoor is hooguit alleen het begin van de verduistering in ons land te zien. Daarbij is er op veel plaatsen waarschijnlijk ook veel bewolking.

De maan beweegt zich maandagochtend door de schaduw van de aarde, zodat er geen direct zonlicht op de maan valt. De maan bevindt zich dicht bij het centrum van de aardschaduw en wordt daardoor sterk verduisterd. Tijdens de totale verduistering, die duurt van 5:29 uur tot 6:55 uur, bevindt de maan zich volledig in de kernschaduw van de aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de maan. 

In ons land komt de zon rond 5:45 uur op en al iets eerder gaat de maan onder, waardoor een groot deel van de maansverduistering sowieso niet te zien is. In andere delen van de wereld is de gehele maansverduistering wel te volgen. Dit geldt vooral voor Zuid-Amerika en de oostelijke delen van Noord-Amerika. Ook in bijvoorbeeld Portugal en het westen van Afrika is het, mits weinig bewolking, beter te volgen dan bij ons.

De maan bevindt zich bij het begin van de verduistering om 4:28 uur aan de zuidwestelijke hemel op een hoogte van ongeveer 8 graden. Dat is al vlak boven de horizon. Daarna zal de maan geleidelijk ondergaan en op het moment dat de maan volledig is verduisterd staat ze nog maar net boven de horizon.

Bewolking gooit roet in het eten
Vanwege de lage stand van de maan moet het eigenlijk helemaal onbewolkt zijn om het gebeuren goed te kunnen volgen. Helaas is er op veel plaatsen waarschijnlijk vrij veel bewolking, zeker in het zuiden en in de Randstad. Ook is er kans op enkele regen- en onweersbuien, vooral in Zuid-Nederland.

De beste kijkplekken, zowel qua opklaringen als weinig stadslicht zijn waarschijnlijk te vinden in Gelderland, Overijssel en Drenthe. Koud is het in ieder geval niet met temperaturen aan het einde van de nacht tussen 12 en 16 graden.

Back to top button