10.2 C
Delfzijl
8 mei 2021 12:50

Maandverwachting: winter ver te zoeken in december

Nederland – Naar verwachting wordt december een zachte maand. Daarbij is de winter geregeld ver te zoeken en komt de temperatuur vaak in de dubbele cijfers uit. De kans op een witte Kerst is daarmee klein. De meeste neerslag valt in de vorm van regen, maar ondanks het zachte weer behoort een aantal dagen met natte sneeuw zeker tot de mogelijkheden.

Regelmatig zit de wind in de zuid- of westhoek en dat betekent dat zachte lucht vanaf de oceaan naar ons land wordt geblazen. Bij een zuidenwind kan het in Zuid-Nederland zelfs een paar keer ruim 15 graden worden en kan de zon flink schijnen. Sombere dagen met veel bewolking zijn in de meerderheid. Ook dan komt de temperatuur regelmatig in de dubbele cijfers en door de bewolking blijft het ook ’s nachts zacht. Wanneer het goed opklaart kan het tijdens rustige nachten flink afkoelen en is kans op vorst. Dit soort koude nachten zijn wel duidelijk in de minderheid. Over het algemeen is het gewoon zacht.

Kouder weer moeten we deze december voornamelijk hebben van dagen met een noordwestenwind. Daarbij zijn winterse buien met hagel en (natte) sneeuw mogelijk, maar een groot deel van de tijd valt neerslag gewoon in de vorm van regen. De kans op een witte Kerst is erg klein, maar het is natuurlijk niet uitgesloten dat die enkele sneeuwdag in december precies met Kerst komt. 

Noordoostenwind brengt geen kou
Wind uit het noordoosten krijgen we deze maand niet vaak. Wanneer de wind een keer uit die hoek komt is de winter ook nog eens ver te zoeken. In Noord- en Oost-Europa is het namelijk veel zachter dan normaal, wat betekent dat een noordooster geen kou met zich meebrengt.

De gemiddelde temperatuur komt naar verwachting uit op 5 à 6 graden tegenover 3,7 normaal. Hierbij gaat het om een gemiddelde over dag en nacht samen. De maximumtemperatuur komt in december normaal tussen 4 en 7 graden uit. ’s Nachts zijn temperaturen rond of iets boven het vriespunt gebruikelijk. In december 2020 zitten we daar zowel overdag als ’s nachts vaak een paar graden boven. Daarbij is het regelmatig somber weer en er valt ongeveer de normale hoeveelheid neerslag van 79 mm.

Vooruitblik naar januari en februari
De rest van de winter ziet er ook weinig hoopvol uit voor liefhebbers van koud winterweer. Januari en februari verlopen namelijk nóg zachter dan december en daarbij is het ook nog eens natter dan normaal. Wat dat betreft is de verwachting dat deze winter heel vergelijkbaar wordt met die van de afgelopen jaren.

Volg ons op

11,141FansLike
1,424VolgersVolg
5,289VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
DierDier
TuinTuin
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten