donderdag 21 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Luthers Bach Ensemble in de Jacobuskerk in Zeerijp

Zeerijp – Op zaterdag 15 juni voert het Luthers Bach Ensemble beroemde motetten uit in de Jacobuskerk in Zeerijp.

Op het programma staan motetten van Bassano, Hassler, Orlando di Lasso en Praetorius | orgelbewerkingen van Heinrich Scheidemann

Meerstemmige koormuziek nam eind 16de eeuw een hoge vlucht. Dit programma biedt een staalkaart aan van koormuziek uit de grote Europese steden van dat moment. We horen muziek uit Amsterdam van Sweelinck, van Schütz uit Dresden, Praetorius uit Hamburg, Hassler uit Augsburg en Bassano uit Venetië. De vocale muziek ontwikkelde zich toen van een meerstemmige compositie met ingewikkelde om elkaar heen cirkelende stemmen naar muziek waarin de stemmen samen optrekken in harmonische klankblokken.

Daarnaast is er veel contrast door de afwisseling van solisten en koor en instrumentele met vocale gedeelten. Dat maakt de muziek voor de luisteraars spannend en goed te volgen. Tussen de motetten horen we Scheidemanns bijbehorende ‘intavolaties’, virtuoze uitgesponnen orgelbewerkingen van de toen zo populaire koorwerken. Ze konden worden gespeeld als er geen koor voorhanden was. In Zeerijp bespeelt Robert Koolstra het prachtige Faberorgel in uit 1651. Dit orgel staat in een bijzondere middentoonstemming die de muziek puur en rein laat klinken.

voorverkoop
Cigo, Overdiep 4 Appingedam | Wereldwinkel Loppersum en ticketshop www.luthersbachensemble.nl

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,306VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
AutoAuto
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
DierDier