Lustrum editie Bie Daip: 20 jaar muziek in de Fivelstad

Appingedam – Het Internationaal Folk & Seasongs Festival Bie Daip zet 27, 28 en 29 augustus voor de twintigste keer de binnenstad van Appingedam op zijn kop. Een kleine vijftien groepen vullen de straten en pleinen met folk en zeemansliederen. Drie dagen lang bruist de stad van muziek en gevarieerd amusement. De groepen komen uit Duitsland, Frankrijk, Polen en Nederland.

Op het Kerkplein-Oost komt een podium met een coronaproof terras. Gasten hoeven zich hiervoor niet aan te melden maar worden wel vriendelijk ontvangen en gevraagd om aan tafel een formulier in te vullen.

,,We houden ons keurig aan de regels”, zeggen Janneke en Hero Woldhuis van de organisatie. 

In verband met het lustrum hadden we graag een feestband op het podium gehad maar dat gaat nu logischerwijze niet. Wel hebben we de populaire Ierse folkgroep groep Harmony Glen op zondagmiddag, inmiddels een vertrouwd geluid bij Bie Daip”. 

Vorig jaar werd in verband met corona een kleintje Bie Daip gehouden maar intussen kan het weer wat uitgebreider. Zo is er voor de kinderen een groot aanbod aan activiteiten. In het park achter de Nicolaïkerk is een poppentheater, waterballen, workshops waar kinderen van alles kunnen doen en in hetzelfde park is ook  een kleine markt. Een ballonnenvrouwtje en gigantische zeepbellen zijn er voor het vermaak van de kinderen maar ook voor de groten en wie dat wil kan zich laten schminken. 

Een lopend theater vermaakt het publiek in de straten en in het kader van de oude ambachten is ook de populaire zalmrokerij weer aanwezig.  Voor wie de stad vanaf het water wil zien zijn er gratis rondvaarten met de Bolleke. Voor de Damsterveer kunnen kaartjes gekocht worden bij het VVV in Appingedam.

Bewoners van Damsterheerd en Cosis komen dit jaar niet naar het centrum. Voor hen wordt de muziek aan huis gebracht. 

In de Nicolaïkerk is dit jaar op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur een heel bijzonder evenement dat groot en klein zal boeien; een legospektakel met 125 kilo lego en een grote ledwall, legogames en een legobouwwedstrijd“.

We hopen dat we met Bie Daip de verbinding weer kunnen versterken. Door de Corona-maatregelen zijn heel veel mensen gedwongen thuisgebleven. We merken dat mensen de neiging hebben om nu ook nog thuis te blijven terwijl dat niet meer hoeft. De loop is er als het ware af. Met drie dagen Bie Daip hopen we dat de mensen de gezelligheid en het vertier terugvinden die ze lang hebben moeten missen en opnieuw ontdekken dat het elkaar ontmoeten toch wel heel erg leuk is”, zeggen Janneke en Hero.

Het uitgebreide drie-daagse programma is te vinden op www.biedaip.nl en op de facebookpagina van Bie Daip.

Back to top button