
Nederland – Ontzettend irritant of net bijzonder praktisch? De bladblazer is misschien wel één van de apparaten die tegenwoordig voor de meeste controverse lijkt te zorgen. Sommigen vinden het een topproduct terwijl anderen al nerveus worden bij het gedacht alleen. Maar waarom willen we nu eigenlijk al die prachtige herfstbladeren opgeruimd hebben en is dat wel zo een goed idee?
Deel van de machocultuur
Al sinds jaar en dag zit het er bij vele culturen zo ingeburgerd dat een man pas echt man is wanneer hij een groot stuk wild vlees op de barbecue legt, van snelle en dure wagens houdt en in staat is om een luidruchtige machine te bedienen. En misschien ligt daar wel een mogelijke verklaring in de populariteit van de bladblazer. Een machine die heel wat stof doet opwaaien en daarbij een oorverdovend lawaai produceert; voldoende om de buren te laten weten dat je aan het werk bent.
En niet alleen particulieren maar ook gemeentewerkers en andere professionele werklui lijken bijzonder enthousiast over de mogelijkheden die de bladblazer schijnbaar aanbiedt. Echter, uit diverse onderzoeken is gebleken dat ruim ¾ van de Nederlanders er een ware hekel aan heeft. En terecht, zo blijkt! Bladblazers zijn niet alleen schadelijk voor de fauna en flora, ze zijn ook 100% nadelig voor je portemonnee. Kortom, de macho man is gewoon in het bladblazercomplot getrapt.
De voedingsstoffencyclus
Eigenlijk is het principe heel eenvoudig. Eender welke plant, boom, struik, bloem of grasspriet overleeft op basis van bepaalde voedingsstoffen die ze uit de bodem halen. Op die manier ontstaat in de bodem een tekort aan voedingsstoffen die, logischerwijze, opnieuw moeten worden aangevuld.
Regen zorgt daarbij voor een positieve hoeveelheid bodemwater terwijl stoffen zoals fosfor, stikstof en kalium worden aangereikt door afgevallen herfstbladeren. Met behulp van schimmels, bacteriën en wormen worden de blaadjes ondergronds verwerkt tot een bepaalde vorm van hummus zodanig dat de bodem opnieuw voorzien is van de nodige grondstoffen, waarna de cyclus weer helemaal opnieuw begint.
Echter lijkt de komst van de bladblazer heel wat roet in het eten te gooien en de natuurlijke levenscyclus van fauna en flora drastisch te verstoren. Is het gebruik ervan dan nog wel goed te praten of zorgt sociale druk ervoor dat een dergelijk apparaat onmisbaar blijft?
Het zogenaamde bladblazercomplot
Sommige mensen lijken een nette “aangeharkte” tuin gezelliger en mooier te vinden dan een gazon dat helemaal vol ligt met bladeren. Anderen voelen dan weer de sociale druk om in het plaatje te passen en hun gazon eveneens proper te houden, ook al lijken ze zich op het eerste gezicht niet zozeer te storen aan het prachtige bladerdek.
Waar vroeger vaak gekozen werd voor de hark of bezem, kiezen velen tegenwoordig vaker voor het gebruik van een bladblazer. Een krachtig en luidruchtig apparaat waarmee bladeren en stofdeeltjes probleemloos worden weggeblazen. Jammer genoeg zorgt een dergelijk apparaat niet alleen voor een prachtig opgeruimd gazon maar ook voor een tekort aan voedingsstoffen en bijgevolg een verstoorde voedselketen.
En wat is het nu van de tuin helemaal bladvrij te krijgen als je nadien nog even naar de winkel moet rennen om voedingsstoffen aan te kopen die je gazon terug op de been moeten helpen?