24 C
Delfzijl
26 juli 2021 19:33

LTO Noord tegen onteigening landbouwgrond voor industriële doeleinden Eemshaven

spot_img

Oudeschip – Provincie Groningen en gemeente Het Hogeland zijn voornemens, via de Wet Voorkeursrecht, om de Oostpolder (tussen Oudeschip en Eemshaven) te gebruiken voor uitbreiding van de Eemshaven. LTO Noord is tegen het voornemen om hoogwaardige landbouwgrond op te offeren voor industriële doeleinden, zonder dat er compensatie is van landbouwgrond op een andere plek.

De overheid neemt weer landbouwgronden in beslag, dit keer voor de uitbreiding van industrie. Het gaat om een gebied van 500 hectare vruchtbare landbouwgrond in de Oostpolder. LTO Noord regiobestuurder Lammert Westerhuis: “Alweer wordt als eerste landbouwgrond opgeofferd. Er moet beter naar alternatieven worden gekeken. We vinden het jammer dat buitendijkse uitbreidingen niet worden bestudeerd. Als landbouwgrond toch een andere bestemming krijgt, doe dat dan met compensatie van landbouwgrond op een andere plek.”

Onbekende gevolgen voor stikstofreductie
Ook de gevolgen van deze allocatie van gronden zijn niet bekend. “Wat betekent het bijvoorbeeld voor het oplossen van de stikstofproblematiek als hier industrie gebouwd gaat worden,” vraagt Westerhuis zich af. “We willen stikstof reduceren, maar ook industrie uitbreiden, huizen bouwen, de natuur beschermen. Daar is stikstofruimte voor nodig en daar is niet goed naar gekeken.

Steeds meer kostbare landbouwgronden verloren
De druk op de grond is enorm in Nederland. De overheid moet eens stoppen met iedere keer landbouwgrond op te offeren. Kleine beetjes tellen op. De afgelopen jaren gaan jaarlijks 16.000 voetbalvelden verloren aan kostbare landbouwgronden. Dat betekent een verlies van een half miljoen hectare de afgelopen 70 jaar. Terwijl er juist meer vraag is naar landbouwgrond, om voldoende voedsel te kunnen verbouwen. Er is land nodig voor kringlooplandbouw, dat is de basis voor de toekomst; een combinatie van landbouw en natuurbeheer.

Verbazing bij Waddenvereniging
De Waddenvereniging is verbaasd over de plotselinge aankondiging. Ester Kuppen: ‘Wij willen zo snel mogelijk meer informatie over wat voor bedrijven zich op dit terrein zouden moeten vestigen. Het ligt echt vlakbij de Waddenzee. Wat voor effecten op het wad zijn er te verwachten? Komt er ook ruimte voor zware industrie? Dat is niet te lezen in de aankondiging.’ Voorlopig ligt het nieuwe industrieterrein er nog niet. Er wordt enkele jaren uitgetrokken om in te vullen hoe het terrein er precies uit moet komen te zien. Voor bewoners van het gebied wordt op www.hetdigitalediggelschip.nl meer informatie gegeven. 

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,264VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
DierDier
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto

Populaire berichten