19.7 C
Delfzijl
20 juni 2021 14:36

Lokaal Belang Eemsdelta wil verlichting windmolens doven om overlast weg te nemen

spot_img

Wagenborgen – Lokaal Belang Eemsdelta wil dat er gekeken wordt naar alternatieven voor de rode lampen op de windturbines van windpark Geefsweer. De lampen moeten uit kunnen als er geen vliegtuigen of helikopters in de buurt zijn. Inwoners ervaren de verlichting als overlast.

Het windpark Geefsweer ligt ten zuiden van Delfzijl en telt veertien turbines met een tiphoogte van 213 meter. Elke molen heeft op drie verschillende plekken rode lampen. Die zijn wettelijk verplicht voor turbines met een tiphoogte van 150 meter of hoger, zodat vliegtuigen en helikopters ze goed kunnen zien.

Sinds de turbines in gebruik zijn genomen wordt er door veel inwoners uit Delfzijl en omliggende dorpen geklaagd over de rode lampen die ‘s avonds en ‘s nachts continue aan staan.

Lokaal Belang Eemsdelta wil kijken of er voor het windpark een soortgelijke proef kan worden gedaan als in Zeeland, waarbij de rode lampen uit gaan als een radar geen vliegtuigen of helikopters ziet. De test bleek succesvol en werd onder andere uitgevoerd in opdracht van de provincie Groningen. Raadslid Martijn Meijer van Lokaal Belang Eemsdelta heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd of het samen met het ministerie van Economische Zaken kan onderzoeken of zulke initiatieven mogelijk zijn voor windpark Geefsweer en het toekomstige windpark Delfzijl-Zuid Uitbreiding.

Windturbines windpark Geefsweer gezien vanuit Delfzijl

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,255VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
AutoAuto
KlussenKlussen
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
TuinTuin
DierDier

Populaire berichten