16.9 C
Delfzijl
22 juni 2021 18:30

Lichtkomische voorstelling heringedeeldGR Loppersum, Appingedam en Delfzijl

spot_img

Loppersum – De provincie Groningen wordt de komende jaren heringedeeld. Voor theatermaakster Maaike van den Hoek en documentairemaker Beno Hofman aanleiding om heringedeeldGR te maken.

Een licht komische voorstelling, mét documentaire, over de impact die de herindeling van de gemeente op de inwoners kan hebben. Met Bas de Bruijn, Lotte Dunselman, Lies van de Wiel en inwoners uit Groningen. In maart 2018 speelt de voorstelling in Loppersum, Appingedam en Delfzijl die over een paar jaar samen zullen gaan. Er is voor de nieuwe gemeente alleen nog geen naam. Kaarten kunnen worden gekocht via de website: www.heringedeeldgr.nl.

In zeven ‘nieuwe’ gemeenten speelt de voorstelling. Droge kost is het zeker niet: de herindeling van de gemeenten heeft gevolgen voor de inwoners van die plaatsen en de menselijke omgang met verandering van leefomgeving en werksituatie, is nu net wat deze voorstelling zo herkenbaar maakt. In elke gemeente is de voorstelling weer anders. Beno en zijn team (Jeen de Vos en Menno Knevel) maken acht documentaires over de geschiedenis, het landschap en de mensen in de verschillende gebieden. Zo maken zij dus óók een unieke documentaire over Loppersum, Appingedam en Delfzijl, waarin zij verschillende plaatsen aandoen die straks onderdeel uit zullen maken van de nieuwe gemeente. De spelers worden bovendien in elke nieuwe gemeente bijgestaan door amateurspelers uit de omgeving. Jan Meiborg maakt voor elke amateurspeler, die grotendeels zonder tekst spelen, een muzikale compositie. Lies van de Wiel is verantwoordelijk voor de regie van de amateurspelers. Zij legt de nadruk op het fysieke spel van de spelers.

In heringedeeldGR, geschreven door Maaike van den Hoek, wordt de menselijke capaciteit om met grote veranderingen om te gaan verbeeld door de burgemeester (Bas de Bruijn), Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman, winnares Colombina 2017). Het is maandagochtend als Aaltje en Moniek, ambtenaren bij de gemeente, zoals altijd, arriveren op hun werk. Maar vandaag is alles anders. Nu de gemeente wordt heringedeeld staan hun banen op het spel. Aaltje en Moniek zijn als eerste aan de beurt voor een competentietest en de goede werksfeer tussen de collega’s verandert binnen een mum van tijd in rivaliteit. Ondertussen lopen de burgers de deur plat en vragen de vrouwen het hemd van het lijf over de herindeling. Alsof het nog niet druk genoeg was heeft de burgemeester ook nog eens een prijsvraag uitgeschreven. Maar voor het maandag is, en Aaltje en Moniek de herindeling voor de kiezen krijgen, laat de burgemeester een speciale documentaire zien, die hij heeft laten maken door Beno Hofman. 

De voorstelling speelt in maart in Loppersum, Appingedam en Delfzijl
Donderdag 15 maart om 20.30 in het gemeentehuis in Delfzijl
Dinsdag 20 maart om 20.30 in Centrum Kabzeël, Appingedam
Donderdag 29 maart om 20.30 in Hotel Spoorzicht, Loppersum

Tickets zijn verkrijgbaar via de website en vanaf 9 maart bij de Primera in Appingedam en bij de Wereldwinkel in Loppersum. Voor meer informatie over de voorstelling en alle andere speeldata, kijk op de website

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
WonenWonen
KlussenKlussen
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin
AutoAuto

Populaire berichten