Lezingen over boer zijn in door oorlog geteisterd Oekraïne

Slochteren – Hoe is het om boer te zijn in Oekraïne, daarover spreekt Emmeke Huizinga-Vierhout in de Fraeylemaborg in Slochteren. Aan de hand van beelden zal Emmeke het leven op de boerderij in Kischenzi behandelen. Ze zal het hebben over de huidige oorlog en de dreigende wereldwijde voedselcrisis.

Emmeke is getrouwd met Kees Huizinga die oorspronkelijk afkomstig is uit Hellum. Inwoners van Hellum en omgeving spannen zich sinds het begin van de oorlog in om de situatie in Oekraïne te verbeteren. Wekelijks gaan er transporten naar Oekraïne met levensmiddelen maar ook met groentezaden voor de tuintjes, vierwiel aangedreven auto’s en noodstroomaggregaten. Elke zaterdag worden er goederen ingezameld bij grondverzetbedrijf Haan in Hellum door Boerenjongens Helpende Handen. Kijk op de facebookpagina zodat u kunt zien wat er precies nodig is.

De acties vinden plaats ten behoeve van de stichting De Leeuw Kyiv opgericht door de Nederlandse gemeenschap in Kiev om het onderwijs in de Nederlandse taal en cultuur te stimuleren. Sinds het begin van de oorlog zet de stichting zich echter helemaal in voor het verlenen van humanitaire hulp. De stichting is een Nederlandse Algemeen Nut Beogende Instelling. https://www.deleeuwkyiv.nl/

De Fraeylemaborg stelt de grote zaal gratis beschikbaar voor deze lezing. Dat doet het museum omdat het  ten dienste staat van de samenleving en haar ontwikkeling. Zowel het presenteren van materiële als immateriële getuigenissen behoort tot de taak van het museum.

De opbrengst van de lezing komt te goede aan de stichting De Leeuw Kyiv. Bezoekers van de lezing kunnen gratis de tentoonstelling ‘Rengers en Piccardt’ bezoeken die ook gaat over een oorlog, maar dan in 1672, het rampjaar.

De lezing vindt plaats op de zondagen 15 mei en 22 mei 2022, aanvang 10.30 uur. De lezing duurt ongeveer een uur. Na afloop is er gelegenheid tot napraten met een drankje. Een kaartje kost € 37,50 per persoon. De kaarten zijn online te bestellen op: https://www.slimmetickets.nl/fraeylemaborg/lezing-emmeke-vierhout/

De gehele opbrengst, ook als u gebruik maakt van de extra doneer knop, gaat naar het goede doel. Er is plaats voor 75 personen. Vol is vol.

Back to top button