fbpx
donderdag 09 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Leerlingen Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum in debat in het provinciehuis

Appingedam – Vijf leerlingen, klas 5 vwo, van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum deden dit jaar mee aan Model European Parliament(MEP). Zij gingen met leerlingen van andere scholen in debat over gegeven problemen binnen de EU. Twee van hen stromen door naar de nationale ronde in Den Haag.

Het was even onzeker of het Model European Parliament (MEP) vanwege de corona maatregelen door kon gaan, maar met enige aanpassingen is het toch gelukt! Vijf enthousiaste leerlingen maatschappijwetenschappen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum mochten ook dit jaar met een vraagstuk aan de slag.

Provinciale ronde
In juni hebben vijf leerlingen meegedaan aan de provinciale ronde van het Model European Parliament in Groningen. Met het MEP debatteer je samen met andere scholen over gegeven problemen binnen de EU. Iedere school kreeg een vraagstuk. Met je eigen schooldelegatie en met behulp van twee voorzitters werd er vergadert over een vraagstuk. Aan dat vraagstuk hangen deelvragen waarvoor oplossingen gezocht moeten worden. Daarbij bedenk je ook welke gevolgen de gevonden oplossingen met zich mee kunnen brengen. De uitkomst van al het overleg is je eigen gemaakte resolutie die in een resolutieboek komt te staan.

Debatzaal van de Provinciale Staten
In het provinciehuis van Groningen vond de algemene vergadering plaats. Hierin moesten de leerlingen hun resolutie verdedigen. ‘Wij waren allemaal stiekem wel een beetje zenuwachtig, omdat we dit nog nooit eerder hadden gedaan. Toen we daar aankwamen, werden we naar de debatzaal van de Provinciale Staten gebracht. Het debat gaf een kleine kijk op de debatten in de Eerste en Tweede Kamer. Alle aanwezigen waren netjes gekleed en het was allemaal erg professioneel. We kregen tussen de middag van de Provincie bovendien een prima lunch aangeboden!’; volgens Yelena, deelnemende leerling.

Nationale ronde
Na het debat werden de deelnemers ook persoonlijk beoordeeld. Scoorde je goed voor het maken van de resolutie en het debat dan kon je door naar de nationale vergaderingen. Iris en Maartje zijn door naar die nationale vergaderingen. Voor hen vinden die vergaderingen in september plaats op het Binnenhof in Den Haag.

MEP
Het Model European Parliament (MEP) is een simulatie van het Europees Parlement voor Europese scholieren. Daarmee biedt het MEP jongeren uit de hoogste klassen van het voortgezet onderwijs de mogelijkheid ervaring op te doen met het bedenken van oplossingen voor grensoverschrijdende problemen binnen de Europese Unie. In de rol van ‘Europarlementariërs’ maken de jongeren kennis met het complexe proces van Europese besluitvorming en krijgen ze inzicht in het belang van de samenwerking tussen de verschillende EU-lidstaten.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,330VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer