donderdag 5 augustus 2021
19.9 C
Delfzijl

Leerlingen Het Hogeland worden aangespoord om vaker een leesboek te pakken

spot_img

Warffum – Drie locaties van Het Hogeland College en Biblionet Groningen gaan samenwerken in de Bibliotheek op school. Met dit programma zetten de scholen en de bibliotheek in op het vergroten van de leesvaardigheid en het leesplezier van jongeren. Op 15 juni werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Met de Bibliotheek op school (dBos) slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen om de taal- en informatievaardigheden van jongeren naar een hoger niveau te tillen. “Structurele aandacht voor lezen is de basis,” vertelt Ilona Ebels, regiomanager bij Biblionet Groningen. ”Daarbij gaat het niet alleen om leesmeters maken, maar ook over het vergroten van de leesmotivatie. Lezen is een basisvaardigheid die je bij elk vak, en trouwens je hele leven, nodig hebt. Wie goed kan lezen, kan de wereld beter begrijpen. Maar lezen gaat niet vanzelf, daar moet je in investeren. Het is belangrijk om leerlingen te laten ervaren dat lezen leuk kan zijn. En dat doen we met de Bibliotheek op school.”

Iedereen doet mee
Het succes van het programma komt door de nauwe samenwerking tussen school en bibliotheek. Iedereen doet mee: directie, docenten, leesconsulent en leerlingen. Elk jaar stellen de school en de bibliotheek een lees- of mediaplan op met doelen en activiteiten. Aan de hand daarvan is er dagelijks aandacht voor lezen en mediawijsheid in verschillende werkvormen, activiteiten of campagnes. Voor boeken en informatie kunnen de leerlingen terecht in de schoolbibliotheken, die een gevarieerde en actuele collectie hebben. Een leesconsulent van Biblionet Groningen adviseert en werkt samen met het team van docenten en de medewerkers in de schoolbibliotheek. “Aan het eind van het jaar bekijken we wat onze gezamenlijke inspanningen hebben opgeleverd en maken we een plan op voor het volgende jaar,” aldus Ilona. “En het werkt. Je ziet leerlingen groeien.”

Maatwerk per locatie
Mariët de Langen, conrector van havo/vwo, is positief gestemd: “We zijn in een jaar tijd van verkennende gesprekken tot deze brede inhoudelijke aanpak gekomen. Alle locaties van Het Hogeland College (in Warffum, Winsum en Uithuizen) zijn erbij betrokken. We kijken naar maatwerk per locatie, want dat kan met dit gevarieerde programma.”

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,266VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
TuinTuin
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
AutoAuto

Populaire berichten