Delfzijl – Windpark Delfzijl Noord is vandaag feestelijk in gebruik genomen. Kunstenares Maya Wildevuur beschilderde samen met 47 kinderen van basisscholen De Munte en De Woldrakkers een regenboog op een lang doek. Aanvankelijk was het idee de onderkant van een windmolen in omtrek te beschilderen, maar daarvoor waaide het vanochtend te hard. Ook volgden de kinderen een les over windenergie én namen een kijkje onder in een windmolen. De kinderen kregen bij het schilderen hulp van presentator Beau van Erven Dorens.

Google
Het windpark gaat per jaar 175 miljoen kWh groene stroom leveren, omgerekend goed voor het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 55.000 huishoudens. Vanaf begin volgend jaar zal Google 10 jaar lang de volledige productie afnemen om zo het op dit moment in aanbouw zijnde datacenter in de Eemshaven van lokaal opgewekte groene stroom te voorzien. De overeenkomst past in de strategie van Eneco om windstroom te koppelen aan de vraag aan groene stroom van grote klanten.

Windpark Delfzijl Noord heeft een totaal vermogen van 62,7 MegaWatt en bestaat uit 19 windmolens. Ze staan op terrein van Groningen Seaports: op de Pier van Oterdum (5 stuks) en op de lange en smalle, door water omgeven Schermdijk (14 stuks). De molens (type N100/3300, met per stuk een vermogen van 3,3 Megawatt) zijn van de Duitse fabrikant Nordex en hebben een mast van 100 meter en een bladlengte van 50 meter. Eneco investeerde meer dan 90 miljoen euro in het project.

Advertenties