12.8 C
Delfzijl
16 juni 2021 09:35

Leendert Klaassen: “Onzekerheid versterking niet laten voortduren”

spot_img

Groningen – Vandaag woensdag 18 april heeft de Onafhankelijke Raadsman zijn jaarrapportage aangeboden aan de minister van Economische Zaken en Klimaat. Leendert Klaassen vervult deze ombudsfunctie voor schadeafhandeling en versterking als gevolg van gaswinning in Groningen nu exact vijf jaar. In die periode zijn meer dan 1000 klachten gemeld.

Klaassen: “Het vertrouwen van Groningers in een eerlijke schadeafhandeling en effectieve versterking was in 2017 erg laag. Er is hoop dat de nieuwe publieke afhandeling van schade verbetering biedt. Tegelijkertijd bestaan er veel zorgen over de voortgang van het versterkingsprogramma. Niet in de laatste plaats bij de gezinnen die al in het proces zitten. Langdurige onzekerheid is funest voor het vertrouwen en maakt sommige mensen echt kapot. Dat moeten we niet laten gebeuren.” 

Klachtenbeeld
Net als in voorgaande jaren, ging ook in 2017 nog veel mis in het gasdossier. Problemen met communicatie en lange afhandelingsduur zijn al sinds 2012 een groot struikelblok – dat was vorig jaar helaas niet anders. Driekwart van de 234 klachten ging over slechte communicatie of een te lange afhandelingstermijn. Leendert Klaassen: “Dat is iets om moedeloos van te worden. Ik hoop dat met het nieuwe schadeprotocol betere resultaten worden geboekt op dit gebied.”

De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG), die alle nieuwe schades gaat afhandelen. Het is daarbij van belang dat de ervaringen uit het verleden worden meegenomen. Klaassen: “Dit is de laatste kans om het goed te doen en het is daarom een forse uitdaging voor de verantwoordelijke partijen.” De Raadsman zal desgewenst ook klachten behandelen over de afhandeling van schade door de TCMG en zal daarin zo nodig een bemiddelende functie vervullen.

Versterking
Het aantal klachten over de versterkingsopgave is in 2017 verdubbeld. Ook in dit programma zijn communicatie en de lange duur van het proces de grootste pijnpunten. Vooral wanneer de onzekerheid voortduurt en er matig of niet wordt gecommuniceerd gaat het mis. Dit heeft zijn weerslag op de mensen. Klaassen: “Ik vind daarom dat inwoners die wachten op een versterkingsadvies nu snel uitsluitsel moeten krijgen. Langdurige onzekerheid is voor veel mensen funest. Toezeggingen die zijn gedaan aan inwoners die al een versterkingsadvies hebben, moeten bovendien worden nagekomen. Ik roep de betrokken partijen dan ook op om deze mensen niet nog verder te laten wegzinken in het moeras van de aardbevingsbureaucratie.”

Perspectief
De impact van schade en versterking is groot, daarom moet extra aandacht worden geschonken aan sociaal-maatschappelijke en medische problemen die hierdoor ontstaan. Maar er is ook perspectief nodig voor de toekomst. “Er is een breed actieplan nodig waarbij middelen beschikbaar zijn om de negatieve effecten van de gaswinning te keren”, aldus Klaassen.

 

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,255VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
KlussenKlussen
DierDier
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
WonenWonen

Populaire berichten