Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn geeft beelden vrij van 108 katten die in Bierum opgesloten zaten in een trailer

Bierum – De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) heeft afgelopen dinsdag, in overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), 108 katten in bewaring genomen. De dieren zaten opgesloten in een trailer van twee bij vier meter, die langs de openbare weg in Bierum stond. De politie ontdekte de trailer na een melding. Sommige katten liepen los rond in de kar, anderen zaten in kooien en kartonnen dozen.

Een aantal katten had FIP, een besmettelijke buikvliesontsteking die zonder behandeling dodelijk is. Katten die dicht op elkaar gepakt zitten, kunnen door stress vatbaarder worden voor deze ziekte. De dieren zijn nu ondergebracht op een geheime opvanglocatie waar ze de juiste medische verzorging krijgen.

Liftend uit Den Haag
Volgens omwonenden verbleef een vrouw enkele dagen in de trailer tussen de katten. Ze was liftend vanuit Den Haag naar Bierum gekomen en vroeg onderweg mensen met een trekhaak om haar trailer te vervoeren. Toen omwonenden haar verzochten te vertrekken en zij weigerde, schakelden ze de politie in. Na de komst van de politie en dierenambulance vertrok de vrouw. Pas toen agenten de trailer onderzochten, troffen ze de katten aan. Omwonenden hadden niets vernomen omdat de katten stil waren geweest.

De precieze aanleiding voor haar reis en de herkomst van de grote hoeveelheid katten zijn nog onduidelijk. Eerdere controles bij haar adres in Den Haag, naar aanleiding van een melding bij Meldpunt 144, gaven geen aanleiding om te vermoeden dat er tientallen dieren aanwezig waren. De katten die toen werden aangetroffen, zagen er goed verzorgd uit. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.

Alle kosten voor de opvang en verzorging van de katten worden door de RVO verhaald op de eigenares.

Foto: Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn

Back to top button