Lampions van voederbieten op CBS Roemte in Loppersum

Loppersum – CBS Roemte en de Historische Vereniging Loppersum hebben er samen voor gezorgd dat de leerlingen van groep 3 t/m 8 van CBS Roemte dit jaar allemaal een voederbiet omtoveren tot een Sint-Maartenlampion. In vroeger tijden gingen de kinderen ook langs de deuren met een uitgeholde voederbiet als lampion. Het team van CBS Roemte  vond het een leuk idee om de geschiedenis te laten herleven en vroeg de HVL om hulp. Op de Dellehoeve bij Middelstum haalden vrijwilligers van de HVL genoeg bieten op voor de schoolkinderen.

Elke klas krijgt op woensdagochtend uitleg over de geschiedenis van het Sint-Maartensfeest en de lampions. Na schooltijd mag elk kind een biet uitzoeken van de aanhanger die voor de ingang geparkeerd staat. Ouders en verzorgers mogen thuis helpen bij het uithollen en op vrijdag gaat de voederbiet weer mee naar school voor de laatste versieringen.

Sommige kinderen staan nog wat onwennig tegenover het idee. ‘Zo’n biet gaat vast stinken,’ meent Vera (8 jaar). Meester Erwin is echter enthousiast: ‘Dit is een heel leuke en creatieve manier om vroeger en nu aan elkaar te koppelen.’ Els Zwerver, voorzitter van de HVL: ‘In 2019 hebben we ook voederbieten in het dorp uitgedeeld. Het is extra leuk dat nu bijna de hele school eraan meedoet en op zo’n manier kennismaakt met een traditie die we best nieuw leven in kunnen blazen. In de Stad worden ook elk jaar bieten uitgedeeld, dus waarom hier niet?’

Back to top button