Laatste jaarrekening werkplein Ability laat meevaller zien

Uithuizen – Sinds 1 januari 2019 is Werkplein Ability organisatorisch opgegaan in de gemeente Het Hogeland. Ability was tot die datum een gemeenschappelijk regeling van de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond. De laatste jaarrekening van de gemeenschappelijke regeling sluit weliswaar met een tekort van 96.000 euro; dat is aanzienlijk minder dan de 739.000 euro waarmee rekening was gehouden. Het bescheiden tekort kan uit de eigen financiĆ«le reserves worden gedekt.

Door het relatief gunstige resultaat hoeft er geen beroep te worden gedaan op de extra bijdrage voor Ability die in de begrotingen van de vier gemeenten was opgenomen.

Ability zag de totale omzet in 2018 met ruim acht procent groeien. Die groei werd bewerkstelligd door een toename van opdrachten uit gemeenten. De groei bedroeg ruim 27 procent. Het aantal opdrachten uit de particuliere sector liet een lichte daling van twee procent zien.

De gemeente Het Hogeland wil onderzoek naar de mogelijkheden om Ability te transformeren in een leer-werkbedrijf. Dat onderzoek wordt waarschijnlijk nog voor de komende zomer gestart.

Na aftrek van het tekort over 2018 resteert er nog een financiƫle reserve van ruim twee ton. Dat geld wordt overgedragen aan de gemeente Het Hogeland.

De jaarrekening wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.Back to top button