Kwart sportclubs Noord-Nederland in financiële problemen

Noord-Nederland – Een kwart van de sportclubs in Noord-Nederland verkeert in financiële moeilijkheden. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond, in het kader van de Nuon Club Competitie. Daarmee doet Noord-Nederland het nog relatief goed: landelijk ligt het aantal clubs met geldzorgen zelfs op 40%. Bij een vergelijkbaar onderzoek in 2014 was dit nog 36%. De respondenten van het onderzoek voelen steeds vaker de gevolgen van de financiële problemen bij hun club: kantineprijzen en contributies moeten worden verhoogd of trainingen worden geschrapt. In 2014 moest 24% van de clubs in heel Nederland bezuinigen op de uitgaven, nu is dat zelfs al bij 26% van de sportverenigingen het geval. Bij 14% van de clubs leven wel financiële zorgen, maar is daar nog geen actie op ondernomen.

Opvallend genoeg is in het noorden van het land juist een daling te zien van het aantal sportclubs in de problemen: in 2014 gaf nog 39% aan zich zorgen te maken over de financiën, nu is dat dus 25%. Bij 14% van de clubs in Noord-Nederland wordt al daadwerkelijk bezuinigd. Sportclubs in het zuiden van het land hebben met 55% het vaakst financiële zorgen, 39% moet daar nu al bezuinigen om het hoofd boven water te houden. Ook in het westen (nu 35%) en in de grote steden (41%) nam het aantal sportclubs met geldzorgen de afgelopen twee jaar toe. Sportclubs in het oosten van het land volgen – net als clubs in Noord-Nederland – deze trend niet.

Energiekosten

De energierekening is een grote kostenpost voor sportclubs: een gemiddelde club is 10.000 tot 20.000 euro per jaar kwijt aan gas en licht. Opvallend is dat de respondenten hun energieverbruik veel lager inschatten: gemiddeld genomen denken zij 6.650 euro per jaar kwijt te zijn. Bovendien heeft 45% van de respondenten er geen idee van of hun club meer energie verbruikt dan nodig is, of juist verantwoord omgaat met energie.

Roos ten Hove, projectmanager sponsoring bij Nuon, denkt dat er veel te winnen is voor sportclubs, wanneer ze bewuster omgaan met energie: “Clubs zijn veel meer geld kwijt aan energie dan ze denken: twee tot drie keer zoveel. Maar die energierekening kan bij veel sportverenigingen fors omlaag, wanneer ze actief inzetten op energiebesparing en duurzame energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook behoorlijk in de maandelijkse vaste lasten.”

Van alle respondenten in het noorden van het land denkt 22% dat hun sportclub meer energie verbruikt dan nodig is, 11% zegt zelfs veel te veel te verbruiken. Dat wijten ze bijvoorbeeld aan slecht geïsoleerde kantines en kleedkamers en verouderde verwarmingsinstallaties. Sportclubs in de grote steden en het zuiden van het land verspillen nog vaker energie: 25%. Clubs in de regio oost scoren het minst slecht: 13% verbruikt daar teveel energie.

Nuon Club Competitie

Om sportclubs te helpen hun energierekening te verlagen, organiseert Nuon dit jaar voor de derde keer de Nuon Club Competitie. Dankzij de structurele besparing die de investeringen opleveren, geven sommige clubs nu aan ‘eindelijk niet meer te hoeven beknibbelen’ op het aanschaffen van nieuwe materialen of noodzakelijk onderhoud. Andere clubs gebruiken het geld voor een nieuw kunstgrasveld, om trainers te kunnen betalen of nog meer te investeren in energiebesparing.

Ideeën voor energiebesparing

De Nuon Club Competitie draait om creatieve ideeën voor energiebesparing, waarmee leden van sportclubs elkaar kunnen inspireren. Bovendien worden de negen sportclubs met de meest gekke, originele en leuke ideeën beloond met 10.000 euro, om te investeren in maatregelen voor energiebesparing en duurzame energie. De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury met Toine van Peperstraten (juryvoorzitter), hockey-international en olympisch medaillewinnares Naomi van As, Nuon CEO Peter Smink en twee energieadviseurs. Meedoen met de Club Competitie kan eenvoudig door het idee in foto of video vast te leggen en in te sturen via nuon.nl/club. De inschrijving sluit op 24 oktober.

Onderzoeksverantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van Nuon, in juli 2016. Hij ondervroeg in totaal ruim tweeduizend Nederlanders vanaf 18 jaar, die allemaal betrokken zijn bij een sportvereniging. De onderzoeksuitkomsten hebben betrekking op sporters, bestuurders en vrijwilligers bij sportverenigingen en zijn representatief voor heel Nederland en uitgesplitst in de Nielsen regio’s.

Back to top button