De kunst van de Lente in Museum Stad Appingedam

Appingedam – Op 16 februari opende het museum Stad Appingedam een nieuwe expositie onder de titel: ‘De kunst van de lente’. Zestig schilderijen van landschappen, bloemen, vogels, nesten en eieren stralen het gevoel en de sfeer van de lente uit. De schilderijen zijn geselecteerd uit het oeuvre van vier kunstenaars: Dina Belga, Chris Herenius, Ed Ubels en Rien van Uitert. Zij hebben elk hun specialisme en eigen stijl.

Dina Belga schildert bloemstillevens, soms klein en fijn, soms monumentaal en als explosie van kleur, maar altijd natuurgetrouw. Haar bloemenschilderijen worden meermalen verluchtigd met vogels, insecten en kippen. Ed Ubels houdt zich tegenwoordig veel met fotografie bezig, maar heeft ook series landschappen geschilderd, zowel dicht bij huis (punt van Reide) als ver weg, in Ierland. Door de lijsten mee te schilderen, krijgen de landschappen iets historisch en mysterieus, alsof er een geheim in verborgen ligt dat je met behulp van de aanwijzingen op de lijst kunt ontcijferen… Van Chris Herenius is een aantal landschappen en stillevens te zien. Hij schildert graag met eitempera, een eeuwenoude techniek die zijn stillevens een heel bijzonder aanzien geeft. Rien van Uitert schildert landschappen met daarin de sporen van menselijke aanwezigheid: gebouwen, landbouwwerktuigen, een draaimolen…maar ook tuinen.

Hoewel heel verschillend in hun werk, zijn er ook zeker overeenkomsten: een grote aandacht voor details, een sterk gevoel voor sfeer, een liefdevol oog voor de natuur van een klein kwarteleitje tot een indrukwekkend landschap, meesterlijke composities en een technische perfectie en precisie in hun werk en… ongelooflijk veel geduld. De tentoonstelling is te zien tot en met 21 mei.

Back to top button