fbpx
3.5 C
Delfzijl
5 december 2020 09:30

Koud slot in vrij zachte november

Nederland – November 2017 gaat de boeken in als een vrij zachte maand. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 7,3 graden tegen 6,7 normaal. De zon scheen gemiddeld over het hele land 62 uur en dat is bijna gelijk aan de normaal van 63 uur. Ook de hoeveelheid neerslag komt op vrij normale waarden uit met ongeveer 87 mm tegen 82 normaal. De meteorologische herfst eindigt als de op acht na warmste. De herfst was gemiddeld over het land behoorlijk nat en kende een normale hoeveelheid zonneschijn.

De hoogste temperatuur van de maand werd gemeten in Ell. Op 4 november bereikte het kwik daar een lenteachtige 16,2 graden. Ook 23 november was het erg zacht met in Eindhoven een maximumtemperatuur van 16,0 graden. Dit is ruim 8 graden warmer dan het normaal eind november is. Daarna werd het gevoelig kouder. Op 29 november kwam de maximumtemperatuur in Hupsel (in de Achterhoek) op slechts 2,1 graden uit.

Het koude slot van de maand ging gepaard met winterse buien. Door de vele hagelbuien was het in de laatste novemberweek regelmatig glad op de weg. Ook werden op 25 november de eerste ‘natte’ sneeuwvlokken gemeld. Zuid-Limburg had de primeur met in de namiddag enkele natte vlokken tussen de hagelkorrels. Ook uit de rest van het land kwamen later op de avond meldingen van natte sneeuw binnen.

Eerder in de maand was de eerste officiële vorstdag van het winterseizoen een feit. In de avond van 6 november dook het kwik voor het eerst deze herfst onder nul. Uiteindelijk bedroeg de minimumtemperatuur op het hoofdstation -1,3 graden. In heel november kwam het in De Bilt 4 keer tot vorst tegen 5 dagen normaal.

De laagste minimumtemperatuur bedroeg -3,4 graden en werd in de nacht van 6 op 7 november gemeten in zowel Woensdrecht als Volkel. Aan de grond voor het diezelfde nacht in Eindhoven matig met -6,2 graden.

Zuiden zonniger dan het noorden

Gemiddeld over het hele land scheen de zon 62 uur, Dat is vrijwel gelijk aan de normaal van uur. De meeste zon was te zien in het zuiden. Zowel in Vlissingen als Eindhoven komt de zonneschijnduur uit op 82 uur, tegen 69 en 65 normaal. In De Bilt scheen de zon 65 uur waar 63 normaal is. Het somberst was het in het noordoosten en oosten. Weerstation Nieuw-Beerta (in de provincie Groningen) kon de minste zonnestralen opvangen met 51 uur. Dit is iets minder dan de normaal van circa 55 uur.

Vooral aan het begin van de maand hadden we regelmatig te maken met dichte mistbanken. Op zes dagen werd code geel voor dichte mist afgegeven en was het zicht op meerdere plekken minder dan 200 meter.

Buien brengen veel neerslag in de kustprovincies

Met 87 mm tegen de gebruikelijke 82 was de neerslagsom gemiddeld over het land vrij normaal. Wel waren er grote verschillen tussen de kustgebieden en het binnenland. Zo viel in Heiloo (in Noord-Holland) ongeveer 138 mm. Dit is een stuk natter dan normaal, want gebruikelijk valt in de kustregio in de hele maand november 94 mm. Het droogst was het in Echt (Limburg) met 41 mm neerslag tegen 59 normaal.

Het grote verschil in neerslag tussen het binnenland en de kustprovincies werd veroorzaakt door buien. Vooral de kustgebieden hadden regelmatig te maken met buien, terwijl het in het binnenland vaak droog bleef. Opvallend was dat de buiigheid zich concentreerde in de weekenden. Doordeweeks was het vaker bewolkt, vrij zacht en van tijd tot tijd nevelig.

Herfst in top-10 zachtste

De gemiddelde herfsttemperatuur in De Bilt komt uit op 11,5 graden tegen 10,6 normaal. Dit levert een negende plek op in de lijst met warmste herfstseizoenen sinds 1901. Oktober heeft het grootste aandeel hierin met een top-5 notering qua warmte. Het is de natste herfst sinds 2013 met gemiddeld over het land een neerslagsom van 305 mm tegen 243 normaal. Vooral september was zeer nat met 133 mm tegen 78 normaal. De hoeveelheid zon komt circa vijf uur boven de gebruikelijk 320 zonuren uit.

Volg ons op

10,603FansLike
1,424VolgersVolg
5,231VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten