Koos Wiersma beëdigd als waarnemend burgemeester van Appingedam

Appingedam – Koos Wiersma is vanavond in een buitengewone raadsvergadering beëdigd als waarnemend burgemeester van de gemeente Appingedam door commissaris van de Koning René Paas. De beëdiging vond volgens de traditie plaats op de burgemeesterssteen op het kerkplein naast het Raadhuis in de Wijkstraat. Koos Wiersma volgt Anno Wietze Hiemstra op die is geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Aa en Hunze.

Traditie
Het gebruik van de burgemeesterssteen is in 2009 bij de beëdiging van burgemeester Rika Pot weer ingevoerd om een oude traditie nieuw leven in te blazen. In de 16e en 17e eeuw was de ‘aanzwering’ (beëdiging) van de eedgenoten (redgers en borgemeisteren) in de stad Appingedam een openbare gelegenheid.

Deze aanzweringen of beëdigingen gebeurden op die plaats in de stad waar openbaar en kerkelijk bestuur dicht bij elkaar kwamen: in de Wijkstraat, ter hoogte van de Nieuwe Kerkstraat, het kerkhof (huidige kerkplein-oostzijde) en het roester. Het roester of rooster lag tussen het kerkhof en de Wijkstraat en had een symbolische betekenis om de kwade geesten en loslopende dieren van het kerkhof te weren.

Eed
De kandidaat-bestuurders legden vervolgens de eed af op de burgemeesterssteen. De originele steen heeft waarschijnlijk nog tot na de Tweede Wereldoorlog op de hoek van de Ossengang en de Sint Annastraat gelegen, totdat de daar gevestigde smederij Ritsema werd afgebroken. Daarna is deze steen verdwenen. De steen die nu doorgaat voor burgemeesterssteen werd in 1833 tijdens werkzaamheden in de Wijkstraat opgegraven en in 1956 door de gemeente Appingedam geschonken aan het museum.

Het is niet de oorspronkelijke burgemeesterssteen; die stond omschreven als een keisteen en was veel groter. Omdat er nu al drie keer een burgemeester op heeft gestaan, noemen we dit de burgemeesterssteen. De steen maakt deel uit van de vaste collectie over de geschiedenis van Appingedam in Museum Stad Appingedam en is voor de gelegenheid beschikbaar gesteld.

Openbare gebeurtenis
Met het in ere houden van deze traditie is de beëdiging van de burgemeester een echte openbare gebeurtenis, voor het laatst in de zelfstandige gemeente Appingedam.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2213″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button