Komende week winters met sneeuwkansen

Nederland – De temperatuur gaat omlaag en komende week komt het geregeld tot winterse neerslag. Maandag is de kans op een wit landschap groot. Er trekken talrijke sneeuwbuien over en vooral landinwaarts kan het lokaal even wit worden. Het wordt maximaal 2 tot 5 graden en tijdens de nachten gaat het licht vriezen. Ook dinsdag en donderdag komt het nog tot enkele winterse buien. Woensdag is de verwachting nog behoorlijk onzeker.

Tijdens Blue Monday trekken talrijke sneeuwbuien vanaf de Noordzee over het land. Vooral landinwaarts kan het tijdens een intensievere sneeuwbui lokaal even wit worden. Wanneer sneeuw op de weg blijft liggen is kans op gladheid.

In de kustgebieden zorgt wind van zee ervoor dat de temperatuur te hoog blijft voor serieuze sneeuwval. Door de wind wordt de neerslag vaak vermengd met regen of hagel. Tussen de buien door wordt het 2 of 3 graden in het binnenland en 4 of 5 graden vlak aan zee. Tijdens een felle sneeuwbui ligt de temperatuur rond het vriespunt. In de Limburgse heuvels ligt de temperatuur het laagst, waardoor hier de kans op het behoud van een wit landschap het grootst is. Ook op de Hoge Veluwe kan het sneeuwdekje langere tijd aanhouden.

De matige tot aan zee soms (vrij) krachtige noordwestenwind maakt het voor het gevoel een stukje kouder. Tijdens de nacht naar dinsdag vriest het op grote schaal licht. Op niet gestrooide wegen kan het plaatselijk glad worden door bevriezing.

Woensdag: verwachting nog behoorlijk onzeker, zuidelijk helft mogelijk sneeuw
Dinsdag komen in de noordelijke helft enkele winterse buien voor, maar tot zoveel winterse buien als op maandag komt het niet. In het zuiden wordt het een zo goed als droge dag met een afwisseling van wolkenvelden en soms zon. In de loop van de middag trekken de sneeuwbuien via het noorden het land uit. Het wordt 2 tot 4 graden bij een overwegend matige westen- tot zuidwestenwind.

Woensdag is de weersverwachting nog ronduit onzeker. Vanuit de Atlantische Oceaan trekt een neerslaggebied via Frankrijk richting het noordoosten, maar de exacte koers van dit neerslaggebied is nog onzeker. Mogelijk komt de grens van zachte lucht in het zuiden en koude lucht in het noorden precies boven ons land te liggen. In dit geval krijgt het zuiden of de zuidelijke helft van ons land met neerslag te maken. Nederland bevindt zich in de koude lucht, waardoor de neerslag dan in de vorm van sneeuw valt. Er zijn ook scenario’s waarin het neerslaggebied zuidwaarts van ons land trekt. In dit laatstgenoemde scenario zijn de kansen op sneeuw verkeken. Tijdens de nacht van dinsdag naar woensdag gaat het opnieuw licht vriezen.

Donderdag en vrijdag vaak droog met zonnige perioden
Donderdagochtend valt mogelijk eerst nog sneeuw, maar in de loop van de dag wordt het droger en breekt de zon geregeld door. Vrijdag en zaterdag beloven twee prachtige winterdagen te worden met flinke zonnige perioden. Mogelijk valt vrijdag lokaal nog wat winterse neerslag, maar grotendeels verlopen deze dagen droog. Het wordt 1 tot 3 graden op vrijdag en maximaal 4 graden op zondag. Tijdens de nachten vriest het licht. Vanaf zondag wordt de verwachting een stuk onzekerder.

Bron
Weeronline
Back to top button