Komende twee nachten supermaan mogelijk zichtbaar

Nederland – Morgen is het volle maan en is het ook een supermaan. Dit betekent dat de maan groter is dan normaal en meer licht weerspiegeld. In andere delen van de wereld is bovendien sprake van een maansverduistering en dit levert een superbloedmaan op. De superbloedmaan is bij ons niet te zien, maar de supermaan is komende twee nachten soms zichtbaar tijdens opklaringen. 

Woensdagmiddag is het precies volle maan. Dit betekent dat zowel komende nacht als in de nacht naar donderdag de maan nagenoeg ‘vol’ is. De afstand tussen de maan en de aarde varieert een beetje in de tijd. Momenteel is deze afstand relatief kort, waardoor de maan groter is dan gemiddeld. Hij is ongeveer 7% groter en dit levert 14% meer licht op.

Is de supermaan komende nachten zichtbaar?
Het is eind mei en dit betekent dat de dagen lang zijn en de nachten kort. Voor een mooie supermaan moet de zon onder zijn. De zon gaat rond 21:45 uur onder en komt om 5:30 uur op. Het goede nieuws is dat de maan dan juist boven de horizon is. De maan komt komende nacht om 20:34 uur op en gaat om 05:04 uur weer onder. Net na middernacht staat de maan op het hoogste punt aan de hemel. Dit is aan de zuidelijke horizon.

Minder goed nieuws is de weersverwachting. Komende nacht is op de meeste plaatsen vaker bewolkt dan opgeklaard. Mogelijk heeft het zuiden, maar misschien ook de Waddeneilanden wat meer opklaringen dan de rest van het land. Vooral in het midden en zuiden van het land komen enkele buien voor. In het noorden blijft het grotendeels droog. De temperatuur daalt naar een graad of 7, dus een warme jas is geen overbodige luxe als je buiten gaat kijken.

In de nacht naar donderdag zijn de kansen op de maan te kunnen zien nog kleiner. Deze nacht verloopt in grote delen van het land bewolkt en regenachtig. De beste kansen op opklaringen zijn voor Zeeland en Zuid-Limburg.

Superbloedmaan aan de andere kant van de wereld
Woensdagmiddag tussen 13:10 en 13:29 uur vindt een totale maansverduistering plaats. Bij ons is deze maansverduistering onzichtbaar, omdat de maan dan onder de horizon is. In onder andere Nieuw-Zeeland, op Hawaii en in grote delen van Australië zal het wel te zien zijn.

Bij een maansverduistering krijgt de maan een rode kleur. Om deze reden wordt een maansverduistering ook een bloedmaan genoemd. En omdat het supermaan is zal sprake zijn van een superbloedmaan.

Back to top button