4.1 C
Delfzijl
9 maart 2021 11:26

Komende tijd kans op lichtende nachtwolken en zeevonk

Mode 2021Mode 2021
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
KlussenKlussen

Nederland – Liefhebbers van speciale natuurfenomenen maken komende tijd goede kans op het zien van lichtende nachtwolken en zeevonk. Wie volgende week aan het eind van de avond het strand bezoekt ziet mogelijk beide fenomenen tegelijk. Lichtende nachtwolken zijn bij helder weer rond de langste dag vaak te zien en zeevonk ontstaat bij zonnig, zeer warm en rustig weer.

Na het weekend verlopen de meeste nachten helder en doordat het dan flink warm wordt zullen veel mensen ’s avonds laat nog buiten zijn. Daarmee stijgt de kans dat deze wolken worden waargenomen. Ze zijn te herkennen aan hun zilverblauwe kleur.

Ruimtestof en ijskristallen
Of lichtende nachtwolken daadwerkelijk ontstaan is altijd afwachten. De wolken vormen zich op 80 km hoogte indien er voldoende vocht en stofdeeltjes aanwezig zijn. IJskristallen zetten zich af op de stofdeeltjes en weerkaatsen zonlicht naar de aarde. De wolken zijn pas te zien als het aan het aardoppervlak al donker wordt, terwijl de lucht op 80 km hoogte nog beschenen wordt door de zon.

Meer uitleg over lichtende nachtwolken: Dit zijn lichtende nachtwolken

Zomerse tot tropische warmte verhoogt kans op zien van zeevonk
Wie komende week op het strand lichtende nachtwolken probeert te spotten kan zomaar verrast worden door het zien van een tweede natuurfenomeen. Omdat het zonnig en zeer warm wordt en er relatief weinig wind staat kan zeevonk ontstaan. Dit is een alg die zich bij deze omstandigheden gemakkelijk vermenigvuldigd.

Wanneer er genoeg van deze eencellige organismen zijn kan in bewegend water een chemische reactie ontstaan. Zo kan de alg oplichten door golfslag of wanneer iemand door het water loopt. In de nacht ontstaat een lichtgevende blauwe gloed en bij daglicht kan een oranjerode kleur te zien zijn. Op 12 juni waren beide natuurfenomenen ook al tegelijk te zien.

Volg ons op

10,968FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021

Populaire berichten