Komend weekend meer vallende sterren door Orioniden

Nederland – Komend weekend staat de meteorenzwerm Orioniden op het programma. Daardoor zijn er meer vallende sterren dan normaal zien. Op het hoogtepunt, tijdens de nacht van zaterdag op zondag, zijn er wel 22 tot 33 per uur te zien.

Komende zondag is het hoogtepunt van de meteorenzwerm Orioniden. Deze meteoren bewegen snel door de lucht en laten opvallende, lichtende sporen achter. De omstandigheden zijn in Nederland niet ideaal, omdat de piek al plaatsvindt rond 17.00 uur, wanneer het nog licht is. Daardoor zullen we waarschijnlijk slechts ongeveer 11 meteoren per uur van deze zwerm waarnemen.

In totaal, inclusief meteoren van andere zwermen, zijn bij een donkere en heldere hemel ongeveer 22-33 meteoren per uur te zien. Op een afgelegen plek met weinig lichtvervuiling zijn zelfs vier keer zoveel meteoren waar te nemen dan in stedelijke gebieden. Gelukkig zal de maan al voor middernacht ondergaan en zal het maanlicht dus weinig storen.

De piek valt dus in de nacht van 21 op 22 oktober, maar ook een aantal dagen daarvoor en daarna zijn er nog genoeg vallende sterren te zien van deze meteorenzwerm. Of het weer ook meewerkt is nog wat onzeker, maar het lijkt wel vrij wisselvallig te worden met bewolking. Toch is een enkele opklaring genoeg om misschien wel een mooi lichtspoor te kunnen aanschouwen.

Bron
Weeronline
Back to top button