Komend weekend kans op eerste lentedagen

Nederland – Komend weekend krijgen we te maken met een vleugje lente. Het is droog met vooral zondag geregeld ruimte voor de zon. Zaterdag wordt het 12-16 graden en zondag 14-18 graden. Daarmee is de kans groot dat we de eerste lokale lentedag en de eerste officiële lentedag in De Bilt kunnen noteren. Daarvoor moet het 15 graden of meer worden. Na het weekend lijkt het lenteachtige weer nog even aan te houden.

We gaan in één week van schaatskoorts naar lente in je bol. Waar we afgelopen weekend nog op de schaatsen stonden, aan het sleeën waren of aan het wandelen door de sneeuw kunnen we komend weekend al genieten van vroeg lenteweer!

Vleugje lente tijdens het weekend
Zaterdag wordt het 12-16 graden en zondag is het nog een paar graden warmer met maximumtemperaturen tussen 14 en 18 graden. Het is droog met vooral zondag geregeld ruimte voor de zon, waardoor het buiten lenteachtig aanvoelt. In de zon en uit de wind voelt het zelfs nog iets warmer aan. In de middag is het waarschijnlijk aangenaam genoeg om een tijdje in de tuin te zitten. Op sommige plaatsen zal de temperatuur in de middag maar liefst 20 graden hoger uitkomen in vergelijking met de week ervoor. Ten opzichte van de laagste temperatuur in de koude periode is zelfs ruim 30 graden warmer.

Kans op eerste lentedag
Met deze temperaturen is de kans groot dat dit weekend de eerste lokale lentedag en mogelijk ook de eerste officiële lentedag in De Bilt wordt genoteerd. Daarvoor moet het warmer worden dan 15 graden. Vorig jaar kwam het op 16 februari tot de eerste lokale lentedag en het Zeeuwse Westdorpe beet toen de spits af. Het was toen ook gelijk de eerste officiële lentedag met 16,7 graden in De Bilt. In het Limburgse Arcen werd het die dag het warmst met 18,3 graden op de thermometer. Het jaar daarvoor, in 2019, werd in Maastricht op Valentijnsdag de eerst lokale lentedag genoteerd. In De Bilt werd de grens van 15 graden in 2019 voor het eerst op 17 februari bereikt.

Voor het derde jaar op rij hebben we te maken met een vroeg vleugje lente. Gemiddeld komt het op 26 februari tot de eerst lokale lentedag en in De Bilt vindt de eerste lentedag gemiddeld op 10 maart plaats. De kans op een lokale lentedag is ook dit jaar het grootst in het zuiden van het land. Of het ook tot een officiële lentedag in De Bilt komt is nog wat onzeker, maar de kans is zondag of aan het begin van de nieuwe week het grootst.

Want ook na het weekend lijkt het lenteachtige weer nog even aan te houden. Het is zo goed als droog met geregeld ruimte voor de zon. Een zuidelijke wind blijft zachte lucht aanvoeren, waardoor de temperatuur in de middag op veel plaatsen naar circa 15 graden zal oplopen.

Back to top button