Kloosterwandeling Usquert-Rottum 20 mei Tweede pinksterdag 

Usquert – De Stichting Pelgrimeren in Groningen en Stadsklooster Groningen organiseren samen een kloosterwandeling van 10 km op de Tweede pinksterdag, maandag 20 mei, van 13.00 – 17.30 uur te Usquert en Rottum.  Op deze route liggen 2 voormalige kloosterterreinen en een derde voormalig klooster is op de route in de verte te zien. Er wordt in verschillende trajecten gelopen tussen Usquert en Rottum er worden bezoeken gebracht aan de restanten van voormalige Benedictijnse klooster Juliana te Rottum en de Johannieter Klooster van Kloosterwijtwerd. Op de route zijn nog tal van sporen van deze vroegmiddeleeuwse geschiedenis te vinden.

In de kerk van Rottum zal een kort getijdenprogramma worden verzorgd door het Stadsklooster Groningen zoals dat in kloosters gebruikelijk was. Voorts zal er ook een video 3D reconstructie van het Klooster Juliana te zien zijn in de kerk van Rottum. 

Kloosters hebben aan de bakermat van onze beschaving in Groningen gestaan en toch zijn ze relatief onbekend. Beide organisaties willen de kloosters onder de aandacht brengen omdat ze naast hun cultuurhistorische betekenis ook waarden vertegenwoordigen die we in onze jachtige maatschappij nu juist zo nodig missen. Beide organisaties organiseren jaarlijks een kloosterwandeling waarbij alle 34 voormalige kloosters in de provincie Groningen onder de aandacht worden gebracht. 

Het start- en eindpunt is de kerk van Usquert, dat vlakbij het NS station van Usquert ligt. Voor aanmelding en meer informatie zie www.spig.nl . De kosten, inclusief consumptie, bedragen € 7,50 p.p. vooraf te voldoen via het online aanmeld- betaalformulier op de website. Online aanmelden is noodzakelijk. Op deze website zijn voorts in totaal 254 pelgrimswandelingen te vinden door de provincie Groningen. Deze wandelingen zijn gratis te downloaden.

Back to top button