Kledingbank Maxima komt naar DAL-gemeenten

Delfzijl – Namens de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum tekende Delfzijlster wethouder Meindert Joostens donderdag 21 januari een huurcontract met Stichting Kledingbank Maxima. Anja Brink en Sina van Hoove, voorzitter en secretaris, tekenden namens de stichting. Eind januari betrekt de kledingbank een deel van de eerste verdieping van de bibliotheek aan de Oude Schans in Delfzijl.

Aanvulling minimabeleid
Wethouder Meindert Joostens: “Een kledingbank kun je vergelijken met een voedselbank. De drie gemeenten zien de komst van de kledingbank als een waardevolle aanvulling op hun armoede- en minimabeleid. De jaarlijkse kosten voor huur- en energie worden voor de eerstvolgende vijf jaar dan ook gesubsidieerd door de Intergemeentelijke Sociale Dienst Delfzijl, Appingedam, Loppersum.” “Er zijn al kledingbanken Maxima in Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Winschoten en in maart ook in Groningen-stad”, vertelt Anja Brink. “Bij Maxima, voor minima, kunnen alleen mensen met een uitkering of met een laag inkomen tot 110% van de bijstand twee keer per jaar gratis winkelen.”

Modezaak zonder kassa
Maxima is een modezaak zonder kassa met afdelingen voor dames-, heren-, jongens- en meisjeskleding en schoenen. De kledingbank heeft modieuze gebruikte kleding en nieuwe kleding uit restpartijen van winkels. Winkels die hun restpartijen schenken aan de stichting, kunnen dit aftrekken van de belasting.

Kledingkaart voor bezoekers
De kledingbank is bedoeld voor cliënten van de Intergemeentelijke Sociale Dienst van de DALgemeenten. Iedere bezoeker van de kledingbank ontvangt een kledingkaart. Op de kledingkaart staat aangegeven wat bezoekers kunnen uitkiezen in de kledingbank. Dit komt neer op ongeveer tien stuks kleding, een paar schoenen en ook speelgoed voor kinderen. Aan de koffietafel kan men informatie krijgen over activiteiten en regelingen voor mensen met weinig geld. Maxima start in maart met de voorjaars-/zomercollectie. Alle cliënten van de sociale dienst ontvangen bericht over de opening.

“We zoeken nog vrijwilligers”
Bij Maxima werken alleen vrijwilligers. Er zijn veel verschillende taken, zoals presentatie van kleding en schoenen, baliewerkzaamheden, klanten helpen in de winkel, sorteren, magazijnwerkzaamheden, gastvrouw/-heer aan de koffietafel en presentatie van speelgoed. Op vrijdag 29 januari tussen 16.00 en 17.30 uur organiseert Maxima in de nieuwe winkel, ingang bibliotheek, een informatiebijeenkomst voor vrijwilligers. Anja Brink: “We zoeken nog vrijwilligers. Mensen zonder betaald werk met interesse kunnen zich per mail alvast melden via brinkanja@ziggo.nl. Ook zoeken we nog twee extra bestuursleden.”

Back to top button