vrijdag 24 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen gratis aangeboden

spot_img

Groningen – Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de vaccinatie tegen kinkhoest gratis aangeboden. Deze vaccinatie wordt ook wel de ’22 wekenprik’ genoemd.

Eerder was de vaccinatie alleen tegen betaling te krijgen. Maar vanaf 16 december 2019 zit de vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma en is de prik gratis te verkrijgen. Vrouwen die 22 weken of langer zwanger zijn, kunnen de prik halen bij de plaatselijke GGD.

De werking van de 22 wekenprik
Door de moeder te vaccineren is een baby gelijk vanaf geboorte beschermd tegen een kinkhoestinfectie. Kinkhoest is erg gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt.

Wilma Heuvelman, jeugdverpleegkundige van GGD Groningen legt uit: “Door de zwangere dit vaccin te geven, maakt de moeder antistoffen aan die tegen kinkhoest beschermen. Deze antistoffen komen bij de baby terecht. De baby is dan direct vanaf de geboorte beschermd. Je geeft de moeder dus een prik om de baby te beschermen. Als de moeder zich tijdens haar zwangerschap niet laat vaccineren, dan heeft de baby zelf na de geboorte een extra vaccinatie nodig om beschermd te zijn tegen kinkhoest.”

Kinkhoest in Nederland
Jaarlijks worden er gemiddeld 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis opgenomen. Kinkhoest kan bij baby’s leiden tot longontsteking, ademnood, hersenschade en soms zelfs tot overlijden.

Zwangere vrouwen in Groningen
Ben je (langer dan) 22 weken zwanger en wil je je laten vaccineren? GGD Groningen biedt op verschillende locaties in de provincie momenten aan waarop zwangeren hun vaccinatie kunnen halen. Neem een legitimatiebewijs mee. Kijk voor het overzicht van tijden en locaties op www.ggd.groningen.nl.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,285VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
AutoAuto
Design en lifestyleDesign en lifestyle
DierDier
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
TuinTuin

Populaire berichten