Kindergemeenteraad Appingedam staat voor lastige keuze

Appingedam – Leerlingen van de Citer, de Jan Ligthartschool, de Triangel en de Vuurvlinder uit Appingedam doen woensdag 13 maart 2019 mee aan de jaarlijkse kindergemeenteraad. De leerlingen debatteren over drie subsidieaanvragen van de brandweer, manege De Veenhoeve en de bibliotheek Appingedam. De kinderraad mag € 750,- subsidie voor één van de ingediende projecten verstrekken. De kinderraad begint om 12.30 uur.

De gemeente Appingedam organiseert ieder jaar een kindergemeenteraad voor de groepen 8 van de Damster basisscholen. Elke school levert 4 leerlingen voor de vergadering van de raad. Onder leiding van burgemeester Anno Wietze Hiemstra, wordt gedebatteerd over de subsidieaanvragen. Een aantal organisaties en verenigingen is aangeschreven met de uitnodiging een aanvraag in te dienen voor een project. Voorwaarden waren dat het project bedoeld is voor de groepen 8 van de basisscholen en dat het voor de zomervakantie kan worden uitgevoerd.

Voorstellen
De brandweer heeft een aanvraag ingediend om samen met groep 8 een voorlichtingsfilm en poster te maken met als onderwerp ‘Geef hulpverleners de ruimte’. Wanneer de film en poster klaar zijn, gaan de leerlingen met de brandweer op pad op zoek naar foutgeparkeerde auto’s. Manege De Veenhoeve biedt een survival aan waarbij de leerlingen worden uitgedaagd door militairen. Doel is om samen te werken in de strijd tegen andere klassen van andere basisscholen in Appingedam. Welke wordt de beste survivalklas van Appingedam? De bibliotheek daagt de achtstegroepers uit om in het eLAB in korte tijd iets te maken, te bouwen of te programmeren. Daarnaast kunnen de leerlingen een 3D-printer gebruiken en een kijkje nemen door een VR-bril.

Moeilijke keuze
Tijdens de kinderraad worden de organisaties ondervraagd over hun projecten en de kinderen discussiëren over de voors en tegens van de voorstellen. Aan het eind van de vergadering staan ze voor de moeilijke keuze, welke aanvrager krijgt de subsidie en mag zijn voorstel uitvoeren. Gaan de kinderen met de brandweer in zee, survivallen met de militairen of duiken de leerlingen het eLAB in?

Lokale democratie
Het doel van de kindergemeenteraad is leerlingen vertrouwd te maken met de werking van de (lokale) democratie. Op de scholen wordt in deze weken aandacht besteed aan de inrichting van het openbaar bestuur, zowel landelijk, provinciaal als gemeentelijk. Ook geven raadsleden en wethouders gastlessen over de manier waarop de plaatselijke democratie in Appingedam werkt en over de onderwerpen die in de raad aan de orde komen.

De kinderraadsvergadering is op internet live te volgen via de website van de gemeente Appingedam, www.appingedam.nl . Ook na de vergadering kan nog worden gekeken. De agenda en de voorstellen zijn ook op de website van de gemeente Appingedam te bekijken.

Back to top button