Kindergemeenteraad Appingedam kiest voor maken animatiefilmpjes Museum Stad Appingedam

Appingedam – Het voorstel van Museum Stad Appingedam, het maken van spannende animatiefilmpjes over de fivelstad is door de kindergemeenteraad gekozen als beste voorstel. Hier voor heeft het museum een budget ontvangen van 750 euro waar mee het project moet worden uitgevoerd.

Elk jaar organiseert de gemeente Appingedam een kindergemeenteraad. De groepen 8 basisscholen de Citer, de Jan Ligthartschool, de Triangel en de Vuurvlinder deden hier aan mee. Elke school leverde 4 leerlingen voor de vergadering van de kindergemeenteraad. Onder leiding van plaatsvervangend voorzitter van de raad, Bert Raangs werd gedebatteerd over vier subsidieaanvragen. De publieke tribune zat vol met supporters van de scholen, raadsleden en wethouders. Ook beneden zaten scholieren, die de discussie konden volgen op een scherm. En op de scholen werd via internet meegekeken naar het spannende debat.

De vergadering begon met het Damster Voorafje, waarin een aantal kinderen door Jan Wildeman (journalist van Havenstad FM) werden geïnterviewd over hun deelname aan de kinderraad.

Subsidieaanvragen

De leerlingen debatteerden over de subsidieaanvragen van: Museum Stad Appingedam stelde het volgen van een animatieworkshop voor, Huis voor de Sport vroeg subsidie voor het geven van een skateclinic, logeergezin De Gelukssteen deed dat voor een voelwand en de Stichting Oude Groninger Kerken vroeg subsidie aan voor het project “Onderzoeksjournalist voor één dag”. De kinderraad mocht € 750 subsidie voor één van de ingediende projecten verstrekken.

In de kinderraad lichtten Cynthia Heinen van Museum Stad Appingedam, Greet Boekweg van logeergezin De Gelukssteen en Inge Basteleur van Stichting Oude Groninger Kerken hun projecten toe. Daarna bestookten de kinderen hen met kritische vragen en discussieerden ze met argumenten voor en tegen de projecten. Het was duidelijk dat het debat op de scholen goed was voorbereid, maar de standpunten stonden nog lang niet vast. Na een schorsing voor overleg met de achterban vond een spannende stemming plaats.

Stemming

Per voorstel werden punten toegekend. Van de 160 te verdelen punten gingen 54 naar Museum Stad, 43 naar Stichting Oude Groninger Kerken, 33 naar logeergezin De Gelukssteen en 30 naar Huis voor de Sport. Het project van Museum Stad Appingedam krijgt dus de subsidie van € 750 en gaat met de leerlingen nog vóór de zomervakantie animatiefilmpjes maken. De gemaakte filmpjes zijn een maand lang te bewonderen in het museum.

Voorzitter Raangs prees de kinderraadsleden voor hun inzet, hun kritische vragen en hun debatvaardigheid.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” display=”all” sort_by=”sort_order” special_effect=”none” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”1024″]

 

Back to top button