30.4 C
Delfzijl
zondag 25 augustus 2019
Home Weer en natuur Kans op strenge vorst komende twee nachten

Kans op strenge vorst komende twee nachten

Nederland – Komende nacht en in de nacht naar vrijdag kan het regionaal streng vriezen met temperaturen lager dan -10 graden. De kans dat het ook in De Bilt tot strenge vorst komt is circa 30%. De laatste keer dat het in De Bilt meer dan 10 graden vroor was op 25 januari 2013. In de nachten van komend weekend is grote kans op gladheid.

In grote delen van het land ligt sneeuwdek en boven de sneeuw kan het sterk afkoelen. Gedurende beide nachten staat er weinig wind. Tijdens opklaringen zal de temperatuur vanaf zonsondergang als een baksteen dalen. 

De laagste minima worden komende nacht gehaald op plekken waar relatief veel sneeuw ligt en er brede opklaringen zijn. De beste papieren zijn voor een strook vanaf Friesland richting Gelderland. Bijvoorbeeld in Deelen, nabij Arnhem, ligt 6 cm sneeuw.

In de nacht naar vrijdag is ook in het zuidoosten de kans op strenge vorst groot. Ook in Brabant en Noord-Limburg ligt 4-6 cm verse sneeuw.

Afgelopen vijf winters geen strenge vorst in De Bilt
Dat er in De Bilt vijf jaar op rij geen strenge vorst was, is een unicum. Eerdere series zonder strenge vorst duurden nooit langer dan drie jaar. Tussen de winters van 2008-2009 en 2012-2013 dook het kwik in De Bilt ieder jaar onder de -10. 

In de winter van 1962-1963 kwam het zelfs 24 keer tot strenge vorst in De Bilt. De laagste temperatuur ooit in De Bilt gemeten is -24,7 graden. Dit was op 27 januari 1942.

Gladheid vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag
In de nacht naar zaterdag komt het niet meer tot strenge vorst. De nacht verloopt namelijk bewolkt en er waait een stevige wind. Vanuit het noordwesten volgt neerslag. De neerslag kan als sneeuw beginnen, maar gaat al snel over in regen. Daarbij is ook kans op tijdelijk ijzel, waardoor het verraderlijk glad kan zijn.

De timing van de neerslag is nog wat onzeker. Het kan zijn dat de gladheid vrijdag eind van de middag al begint in het noordwesten. In een langzamer scenario komt de neerslag pas in de nacht en is het zaterdagochtend in de oostelijke helft van het land nog een tijd glad.

In de nacht naar zondag is kans op winterse buien bij temperaturen rond het vriespunt. Ook is er grote kans op gladheid door bevriezing van natte wegen. De vorst zit, zeker landinwaarts, dan nog in de grond.

Advertenties
Advertenties