Kans op noorderlicht in de nacht van zaterdag op zondag

Noord-Nederland – In de noordelijke provincies bestaat opnieuw de mogelijkheid om het noorderlicht te aanschouwen tijdens de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 november. Recentelijk vond er een zonnestorm plaats, waarbij het vrijgekomen materiaal naar verwachting in de loop van zaterdag de aarde zal bereiken.

Noorderlichtjagers melden: “Bij de uitbarsting op de zon is er aanzienlijke materie de ruimte in geslingerd. De storm wordt in de loop van zaterdag bij ons verwacht, wat de kans op poollicht komende nacht vergroot. Het kan uitmonden in een aanzienlijke magnetische storm.” De daadwerkelijke zichtbaarheid van het noorderlicht hangt af van diverse factoren. “Als het magnetische veld van de storm niet koppelt met dat van de aarde, zal er niets gebeuren. Bovendien zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden.”

Wat betreft het weer lijkt het positief. De nacht van zaterdag op zondag kent wisselende bewolking, met mogelijk een buitje aan de noordkust. Het wordt een koude nacht met kans op grondvorst. Noorderlichtjagers adviseren: “Bij het verkennen van populaire locaties kan het druk zijn. Wees respectvol naar elkaar en let op het gebruik van autolichten, omdat felle lampen de waarneming van het noorderlicht kunnen belemmeren.”

Back to top button